Mjesec posta
5.9k

Večeras nastupa mjesec ramazan, sutra je prvi dan posta

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
S akšamom večeras, 15. maja 2018. godine, nastupa mubarek mjesec u islamu ramazan, dok je sutra prvi dan posta. Večeras se klanja prvi teravih-namaz.

Ramazan se smatra najodabranijim mjesecom za muslimane. To je deveti mjesec lunarnog kalendara u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur'ana.

Tokom ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumijeva se potpuno suzdržavanje od jela, pića i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca. Vrijeme je ovo kada se muslimani "pokoravaju" i molitvama veličaju vjeru u Boga. U miru i blagostanju osjećaju iskreno pokajanje za grijehe.

U vrijeme posta vjernici se moraju suzdržavati i od neprimjerenih riječi i djela u cilju općeg ljudskog pročišćenja. Tokom mjeseca ramazana život u islamskom svijetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posjećuju i zajedno provode večeri. Tradicionalno se organiziraju zajednički iftari - vrijeme ramazanske večere, poslije posebne molitve - teravije, a nakon toga druženja, većinom svake večeri kod nekog drugog.

Prema ramazanskoj vaktiji koju je objavila Islamska zajednica u BiH početak posta prvog dana u Sarajevu je u 3:06 sati, dok je iftar u 20:12 sati.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH svim vjernicima i vjernicama čestitala je nastupajući mubarek mjesec sa željom da ga isposte u Božijem rizaluku (zadovoljstvu), porodičnoj sreći i džematskoj solidarnosti.

Ramazan završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram, koji traje tri dana.

Bajram-namaz se klanja u petak, 15. juna, u 5:41 sati.