BiH
0

Večeras Badnje veče, sutra pravoslavni Božić

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini večeras će proslaviti Badnje veče, a sutra tradicionalno u krugu porodice najveći i najradosniji pravoslavni praznik Božić kojim se obilježava Hristovo rođenje.

U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu tim će povodom sutra ujutru biti održana svečana liturgija koju će predvoditi mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

Pravoslavni Božić svetkuje se u duhu mnogih običaja, a prvenstveno porodičnog ozračja. Tako se na dan Božića ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi trebali izmiriti, te jedni drugima oprostiti.

Najčešći običaji koje donosi ovaj praznik su polaganje badnjaka, zastiranje domova slamom, kvocanje i pijukanje, pečenje pečenice, darovanje polaznika, te mnogi drugi koji se u većoj mjeri obilježavaju na selu.

Grijući se oko badnjaka, ukućani se zagrijevaju ljubavlju, iskrenošću i slogom te mole za zdravlje i obilje, dok njegovom svjetlošću razgone mrak neznanja i praznovjerja.

Obilježavanje Božića počelo je već danas na Badnji dan, a cijela će njegova proslava trajati tri dana. Sedmog dana po Hristovom rođenju po starom se kalendaru obilježava početak Nove godine, u noći između 13. i 14. januara.

Iako mjesec i dan rođenja Isusa Hrista nisu tačno utvrđeni, taj se praznik uvijek slavi 7. januara po Julijanskom kalendaru, dok je to kod kršćana koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara 25. decembra, još od 380. godine nove ere.