BiH
0

Veće plate zaposlenim u zdravstvu u ZDK

FENA
Vlada Zeničko–dobojskog kantona usvojila je jutros rebalans Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2008. godinu.

Istovremeno, odobrena su sredstva za dostizanje nivoa plaća od 2 KM za uposlene u zdravstvenim ustanovama na području ZDK.

"Izmjenama i dopunama Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2008. godinu utvrđeno je da će porast prihoda na godišnjem nivou iznositi 13,3 posto od planiranog. Iz ovih sredstava najveći dio izdvojit će se na korekciju ugovorenih naknada zdravstvenim ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite na području kantona i za izdatke za lijekove sa esencijalne liste", saopćeno je iz Vlade ZDK.

Povećanje je u funkciji primjene Sporazuma o načinu i dinamici primjene Kolektivnog ugovora za plaće zdravstvenih radnika sa kojim se cijena rada od 1. septembra ove godine povećava sa 1,75 KM na 2 KM.

"Vlada ZDK donijela je zaključak kojim se obavezuju svi direktori zdravstvenih ustanova na području kantona da odobrena sredstva po rebalansu usmjere isključivo na dostizanje dogovorenog nivoa plata u skladu sa pomenutim Sporazumom odnosno Kolektivnim ugovorom za zdravstvene radnike", navodi se u informaciji iz Zeničko – dobojskog kantona.