Miroslav Lajčak
0

Već probijeni termini za konkretizaciju dogovora iz Pruda

FENA
Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak upozorio je da su probijeni termini za realizaciju dogovora iz Pruda, odbivši da odgovori da li će poduzeti neke korake ukoliko do konkretizacije tog dogovora ne dođe.

On je nakon sastanka s premijerom RS-a Miloradom Dodikom i predsjednikom entitetskog parlamenta Igorom Radojičićem kazao da je veoma detaljno razgovarano o pitanju raspodjele državne imovine, Brčkom, ustavnim promjenama i popisu stanovništva te o aktuelnim političkim pitanjima i onim koja uznemiravaju javnost BiH.

"Razgovori su bili vrlo konkretni, korektni i mislim da imamo razlog očekivati rezultate i u ispunjavanju 'prudskog dogovora' i u poboljšanju međusobne atmosfere i retorike u BiH i to je ono što je potrebno“, rekao je Lajčak u izjavi novinarima.

Naglasio je i da stoji iza kritika koje je ranije iznio u vezi s ponašanjem bh.političara.

"Dolazim i razgovaram s političarima da pokrenem stvari naprijed. Ne vodim političku kampanju za sebe, niti protiv nekog drugog. Mislim da je razgovor ključna stvar kako bi stvari u BiH išle naprijed“, rekao je Lajčak navodeći da je njegova ranija izjava data u Banjoj Luci reakcija ne nepravedne optužbe na račun međunarodne zajednice ili "na način kada neko nekvalificirano vodi svoju jeftinu političku kampanju na račun međunarodne zajednice“.

Naglasio je i da to ne mijenja njegov stav da će nastaviti da razgovara s političkim predstavnicima s ciljem da oni prevaziđu probleme koje imaju između sebe i da ova zemlja može da ide dalje.

Visoki predstavnik u BiH nije želio da kaže da li je taj stav prenio i premijeru RS-a Miloradu Dodiku, ističući da neće da pravi senzaciju od svojih razgovora.

Upozorio je i da su već prošli termini u kojima je trebalo da se konkretizuje dogovor iz Pruda, te da je nacrt zakona o državnoj imovini trebao da se donese u roku od 20 dana od sastanka, a taj rok je promašen.

"Nadležna komisija ima svoj sljedeći sastanak 17.decembra i zato razgovaram sa svim političarima. Ne možemo pasivno da gledamo kako se potpiše dogovor, a onda se ne materijalizuje. Očekujem da će ta komisija uraditi svoj posao na osnovu dogovora čije tumačenje imamo“, zaključio je Lajčak.

Odbio je da kaže šta će se dogoditi ukoliko do toga ipak ne dođe ni nakon tog datuma.