Radikalan potez
6

Već pet dana obustavljen odvoz smeća u Srebreniku zbog štrajka radnika

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radnici Javnog komunalnog preduzeća 9. septembar u Srebreniku već pet dana su u generalnom štrajku zbog čega je odvoz smeća iz domaćinstava u potpunosti obustavljen.

Komunalni radnici odvoz smeća vrše jedino iz lokalnog Doma zdravlja, Policijske uprave, Javne ustanove za odgoj i obrazovanje te školskih ustanova.

S obzirom na to da dogovor nisu mogli postići s menadžmentom Javnog komunalnog preduzeća 9. septembar u Srebreniku, radnici su se odlučili na radikalan potez stupanja u generalni štrajk koji traje od prošle srijede.

Kako navode iz Štrajkačkog odbora ovog komunalnog preduzeća, od menadžmenta traže povećanje plaća radnika za najmanje 200 KM, izradu novog pravilnika o radu i sistematizacija poslova uposlenih, isplatu regresa za 2019. godinu, stvaranje boljih uvjeta rada i nabavku novih materijalno-tehničkih sredstava za rad te izvršenje adekvatne zaštite na radu za sve radnike u skladu sa potrebama i uslovima rada.

"Naši problemi traju već deset godina i više ne možemo izdržati. Uz mobing najveći problem su nam plaće koje su najniže u Federaciji BiH. U našoj zemlji već tri godine prisutno je enormno povećanje cijena namirnica, a naše plaće se ne mijenjaju. Za regres imaju dugovanja još od prošle godine, mehanizacija s kojom radimo je neispravna, a HTZ oprema je neadekvatna", kazao je za Klix.ba Damir Zukić, predsjednik Štrajkačkog odbora srebreničkog komunalnog preduzeća.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Radnici za nagomilane probleme krive ranije uprave preduzeća, a s obzirom na to da njihova dosadašnja upozorenja nisu urodila plodom prisiljeni su bili stupiti u generalni štrajk.

U nekoliko navrata održavali su sastanak sa vršiteljicom dužnosti Javnog komunalnog preduzeća 9. septembar u Srebreniku Maksidom Zukić koja im je ponudila povećanje plaće od deset posto, međutim, oni na to nisu pristali.

"Pokušala sam se dogovoriti s pokretačima štrajka o povećanju plaće od deset posto od januara 2020. godine uz isplatu zaostalog regresa od 100 KM, međutim oni su to odbili. Plaće jesu male, ali su u zakonskom okviru. Mi njihov zahtjev od povećanja za 200 KM za 35 izvršnih radnika ne možemo ispuniti, jer se firma nalazi u finansijskim problemima, odnosno posluje u gubitku", kazala je Zukić za Klix.ba i istaknula da je menadžment sa štrajkačkim odborom napravio sporazum o prioritetnom odvozu smeća u kojem se ne nalaze domaćinstva.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Komunalni radnici iz Srebrenika u generalnom štrajku ostaju do ispunjenja zahtjeva, a kako nam je potvrđeno, za srijedu je zakazana tematska rasprava o ovom problemu na sjednici tamošnjeg Gradskog vijeća.

Dok se ne riješi ovaj problem građani će u svojim domaćinstvima biti uskraćeni za redovan odvoz smeća, a štrajkači i menadžment ih mole za strpljenje.