Sve bolje i bolje
163

Već pet dana nema novozaraženih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u posljednjih par sedmica sve je bolja, a zadnjih pet dana zaredom u tom kantonu nema novozaraženih koronavirusom, kazao je glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Pero Pavlović.

Po njegovim riječima, na sve bolju epidemiološku situaciju utjecalo je više razloga, poput toplijeg vremena, odgovornog ponašanja većine građana, te procesa vakcinisanja.

"Kolikog god proces cijepljenja u našoj državi ne ide na najbolji mogući način, sretna je okolnost da se ta imunizacija korektno i kvalitetno događa u zemljama u okruženju. Tako da oni ljudi koji dolaze iz regije u našu županiju, u našu državu, nisu više prijenosnici virusa pa je moguće, i to jedan od razloga što danas imamo dosta dobru situaciju u županiji", kazao je Pavlović.

Kad su u pitanju preventivne mjere, smatra kako veliki dio građana poštuje mjere, napomenuvši kako nadležna inspekcijska tijela vrše nadzor i provedbu mjera koje su u ovom trenutku na snazi.

Upitan hoće li doći do ublažavanja nekih mjere koje su trenutno na snazi, Pavlović je kazao kako će o tome odlučiti Vlada FBiH te podsjetio građane na još neke mjere kao što je zabrana okupljanja više od 50 osoba u zatvorenom i više od 100 na otvorenom prostoru.

"Mi vjerujemo s obzirom na to da imamo dobru situaciju, da bi mogla ovog ili sljedećeg tjedna ići i preporuka prema Vladi FBiH da još dodatno relaksira mjere koje su sada na snazi", kazao je glasnogovornik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Pozvao je građane da poštuju mjere jer, kako kaže, samo zajedničko odgovorno ponašanje može dovesti do ublažavanja mjera i zadržavanja dobre epidemiološke situacije.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 484 uzoraka, a i Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije bilo pozitivnih.