Bangkok
0

Važan sastanak visokih zvaničnika SAD-a i Kine, u planu sastanak Bidena i Jinpinga

FENA
Jake Sullivan (Foto: EPA-EFE)
Jake Sullivan (Foto: EPA-EFE)
Kina i Sjedinjene Države saopćile su u subotu da su šef kineske diplomatije Wang Yi i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan održali "iskrene, suštinske" razgovore u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku, dok je pitanje Tajvana bilo u središtu pažnje nakon nedavnih tamošnjih izbora.

Peking i Washington sukobili su se posljednjih godina oko žarišnih pitanja, od tehnologije i trgovine do ljudskih prava, kao i oko samoupravnog otoka i konkurentskih potraživanja u Južnom kineskom moru.

Odnosi su se donekle stabilizovali otkako se američki predsjednik Joe Biden sastao sa kineskim kolegom Xi Jinpingom u San Francisku u novembru na razgovorima koje su obje strane okarakterizirale kao uspjeh.

Vang i Sullivan "imali su iskrenu, sadržajnu i plodnu stratešku komunikaciju o implementaciji konsenzusa postignutog na sastanku u San Franciscu... i o pravilnom rješavanju važnih i osjetljivih pitanja u odnosima Kine i SAD-a", saopćeno je na web stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova u subotu navečer.

Dvije strane će raditi na uspostavljanju razgovora između Xija i Bidena, navodi se u saopćenju Bijele kuće objavljenom u subotu, kao dio napora da se nastavi "diplomacija na visokom nivou".

Ponavljajući opis pregovora kineske strane, Bijela kuća je dodala da je sastanak bio "dio napora da se održe otvorene linije komunikacije i odgovorno upravlja konkurencijom u odnosima" između dvije zemlje.