BiH
43

Vatrogasnoj jedinici Stup predana vozila u vrijednosti od 1.800.000 KM

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković izjavio je danas kako kantonalna vlada ima samo pohvale za rad Profesionalne vatrogasne brigade KS Stanica Stup.

Toj vatrogasnoj jedinici danas je dodijeljeno pet novih vatrogasnih vozila, što je investicija vrijedna 1.800.000 KM, te predano i jedno donirano vozilo.

Premijer KS također je kazao da osim tih, ozbiljno razmatraju još neke nove aktivnosti koje će vatrogascima olakšati rad.

Kako je rekao, nije bio zadovoljan stanjem u kojem je bila Vatrogasna jedinica - brojem ljudi, mehanizacijom i opremom kojom raspolažu.

Podsjetio je da od 2005. do 2014. godine nije primljen nijedan novi vatrogasac te da je svake godine u prosjeku odlazilo oko pet ljudi, ali da niko nikada nije uputio žalbe na rad tih vatrogasaca ili njihov profesionalizam.

Konaković je istakao da je Vlada KS, kao jedan od ciljeva, sebi postavila rješavanje spomenutih problema te su osim ove nabavke savremenih vozila, tokom zadnje dvije godine zaposlili 26 novih vatrogasaca.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić napomenuo je da nisu bili u prilici da često nabavljaju nova vozila.

"Sada imamo priliku da vatrogascima za njihov rad i profesionalizam ukažemo pažnju, tako da i u narednom periodu mogu raditi časno i pošteno, kao što su i do sada", istakao je.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite (CZ) Mustafa Kovač pojasnio je da su na nivou Vlade KS, Štaba CZ i Uprave CZ određene strategije razvoja Vatrogasne brigade, koja predstavlja "snagu brzog odgovora".

Ono što je bitno, dodao je, jeste brza reakcija Vatrogasne brigade i intervencija u slučajevima registriranih nesreća u KS, u pogledu bilo kakvih opasnosti.

Osim što su namjenski izdvojili finansijska sredstva za nabavku opreme i sredstava za profesionalnu vatrogasnu brigadu, Kovač je kazao da pomažu i dobrovoljnim vatrogasnim društvima te da u svakom momentu mogu mobilisati 500 vatrogasaca u Kantonu Sarajevo, koji su spremni odgovoriti na potrebe građana.