|

Vatrogascima u USK-u se vraćaju uskraćena prava

Vatrogascima u USK-u se vraćaju uskraćena prava
26
F
FENA
19.11.2014. u 17:25
2
komentara
26

dijeljenja
Vatrogascima u USK-u se vraćaju uskraćena prava Foto: Ilustracija
Nakon tri inicijative i isto toliko zahtjeva za održavanje sastanaka s gradonačelnikom Bihaća, Samostalnom sindikatu vatrogasca Unsko-sanskog kantona (USK) i uposlenicima Profesionalne vatrogasne jedinice Grada konačno je to omogućeno u ponedjeljak, 17. novembra, saopćeno je iz Sindikata.
Tema sastanka bila je implementacija Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije (FBiH), a na osnovu izjašnjenja Vlade FBiH o inicijativi gradonačelnika Grada Bihaća o autentičnom tumačenju člana 114. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva.

U toku sastanka, kako se navodi u saopćenju, od strane gradonačelnika Emdžada Galijaševića su iznesene činjenice o trenutnoj socijalno-ekonomskoj situaciji, koja se u zadnjem periodu negativno odražava i na prihodovnu stranu budžeta Grada.

Izrazio je bojazan da će se takav trend u narednom periodu nastaviti, te bi se nastojanja vatrogasaca za ostvarivanje njihovih prava i potraživanja mogla negativno odraziti i na redovnost isplata plaća.

Po pitanjima problema, koji se javljaju u Gradskoj upravi na relaciji uprava i vatrogasci problematiku je izložio Edin Kulenović, obrazlažući poteze uprave u proteklom periodu kada su vatrogascima od 1. aprila prošle godine ukinuta prava na noćni, prekovremeni i rad u neradne i dane praznika.

U samom obrazlaganju iznesene su činjenice da je sve rađeno u skladu s mišljenjem Federalne uprave Civilne zaštite od 2010. godine, kojim je rečeno da dodatak na uslove rada "ima za cilj da se uvećanom plaćom, koju bi službenici i namještenici primali svaki mjesec, eliminiše obaveza plaćanja prekovremenog, noćnog i rada u dane sedmičnog odmora i državne praznike, kada službenici i namještenici moraju da rade“.

Od predstavnika Samostalnog sindikata vatrogasca USK-a su iznesene jasne i na zakonu zasnovane činjenice da niko ne može utvrđivati manja prava uposlenika od prava ostvarenih po osnovu člana 71. Zakon o radu, koji određuje da svaki "zaposlenik ima pravo na povećanu plaću za otežane uvjete rada, prekovremeni rad i noćni rad, te za rad nedjeljom i praznikom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu“.

Također su, od Sindikata, iznesena i mišljenja koji su slijedeći potezi koje bi u narednom periodu Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Galijaševićem trebala da uradi u cilju vraćanja uskraćenih prava.

Oni se ogledaju u donošenju izmjena i dopuna Odluke o plaćama i naknadama Gradskog vijeća i Pravilnika o plaćama i naknada gradonačelnika, sa kojim bi bile uklonjene sporne odredbe, koje su uzrokovale ukudanje prava vatrogasaca, stoji u saopćenju.

Traži se i ustanovljavanje visine zaostalih potraživanja u periodu od 1. novembra 2011. do danas po osnovu ukunutih prava, te postizanje dogovora o načinu njihove isplate.

Gradonačelnik Galijašević je konstatovao, kako se navodi u saopćenju, da ne spori da vatrogascima treba dati sve što ih po zakonu pripada, te da će u narednom periodu od strane Gradske uprave biti izrađeni prijedlozi izmjena i dopuna spornih akata, koji će biti dostavljeni Samostalnom sindikatu vatrogasca USK-a na očitivanje.

Što se tiče spornih potraživanja gradonačelnik je preporučio da ih vatrogasci traže putem suda.

U narednom periodu Sindikat će sačekati prijedloge akata i pokušati realizirati naplatu zaostalih potraživanja po osnovu uskraćenih prava u visini od 75.000 KM neto za 30 vatrogasca za spomenuti period, navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...