{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatrogascima iz BiH prvo mjesto na turniru u Sloveniji

S
22.10.2009. u 11:31
0
3
Vatrogascima iz BiH prvo mjesto na turniru u Sloveniji
0
Vatrogascima iz BiH prvo mjesto na turniru u Sloveniji
Ekipa vatrogasaca iz BiH osvojila je prvo mjesto na Međunarodnoj vatrogasnoj olimpijadi održanoj u slovenačkom Novom Mestu od 16. do 18. oktobra ove godine.
U vatrogasnoj disciplini napad gašenja sa dva mlaza i upotrebom vatrogasne pumpe i štafetna trka na 450 metara sa preprekama, po standardima CTIF-a. Takmičari će pokazati umijeće u izvođenju vatrogasne vježbe s devet članova ekipe i štafetne trke po CTIF (međunarodna vatrogasna organizacija) međunarodnim pravilima.

Olimpijada se održava svake četiri godine. Ove godine organizovana je u okviru dana zaštite i spašavanja, a učestvovalo je 90 ekipa u kategoriji seniora i seniorki.

Organizator je Vatrogasni savez Slovenije, a domaćin i pokrovitelj bila je Vlada Slovenije i Vatrogasni savez Slovenije.

Bh. vatrogasci su nastupili u mješovitom sastavu, koji su sačinjavali vatrogasci dobrovoljnih društava Vratnik, Bjelave, Novo Sarajevo 1934, Ali-pašin most te profesionalna jedinica Kantona Sarajevo i profesionalna Vatrogasna jedinica Energopetrol.

Prema riječima vođe ekipa i predsjednika Vatrogasnog saveza Kantona Sarajevo g. Taiba Pašića ova pobjeda izazvala je buru oduševljenja kod prisutnih na takmičenju, a posebno naših ljudi koji žive u Sloveniji.

Naši vatrogasci su, pored učestvovanja i pobjede na takmičenju, uspostavili dobre kontakte s Vatrogasnim savezima Slovenije i Hrvatske i pokazali da dobrovoljno vatrogastvo u BiH postoji, jer je upravo dobrovoljno vatrogastvo osnova CTIF-a i evropskih vatrogasnih saveza.

Uspostavljanje veze s Gasilskom zvezom Slovenije i promocija našeg saveza korak ka stalnom članstvu našeg saveza u CTIF-u, što bi unaprijedilo stepen dobrovoljnog vatrogastva u BiH.

Sa delegacijom Vatrogasaca iz BiH putovao je Dario Vinš kao prijatelj Saveza Vatrogasaca i član Rotary Club Sarajevo International-Delta.

Press konferencija će se održati u petak 23.10.2009.g. u 12 sati u Vatrogasnom Savezu Kantona Sarajevo – adresa: Valtera Perića br. 1, 71000 Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: