Jačanje kapaciteta
4

Vatrogasci zemalja regije u Mostaru razgovarali o saradnji, u planu izgradnja regionalnog centra

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Forum vatrogasaca okupio je danas u Mostaru predstavnike Federacije BiH, HNK, Grada Mostara, Crne Gore i Republike Hrvatske. Razgovaralo se o međusobnoj saradnji te korištenju fondova EU i jačanju postojećih kapaciteta.

Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i potpredsjednik Međunarodne organizacije zaštite i spašavanja, kazao je kako Hrvatska, kao članica Evropske unije, ima mogućnost apliciranja za sredstva iz EU fondova za programe prekogranične saradnje.

"Planira se izgradnja regionalnog centra za osposobljavanje operativnih snaga sistema vatrogastva i civilne zaštite u svrhu zajedničke saradnje, edukacije i osposobljavanja. U Splitu se gradi centar, koji bi praktički trebao biti regionalni centar za obuku vatrogasaca kako iz Hrvatske tako i iz BiH, odnosno njenih kantona te iz Crne Gore", dodao je Sanader.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore, koja je jedan od organizatora, kazala je kako je cilj foruma otvoriti vidike i teme, analizirati gdje je moguće zajedničko apliciranje za fondove EU, a u smislu poboljšanja opreme za vatrogastvo i edukaciju vatrogasaca.

U ime domaćina, mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, prisutnima se obratio načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Gradske uprave Mostara Predrag Šupljeglav.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Grad Mostar i HNK moraju na najbolji način odgovoriti na izazove te se pobrinuti za adekvatnu opremljenost i obučenost vatrogasnih jedinica i ostalih institucija koje reagiraju kada se požar dogodi. Ukoliko se osposobi regionalni centar u Splitu, to će biti dodatna mogućnost obuke naših vatrogasaca, kako dobrovoljnih, tako i profesionalnih", kazao je Šupljeglav.

Na formu je spomenuto kako Hrvatska i BiH imaju potpisan sporazum o korištenju kanadera i vatrogasaca, a kako bi u njega trebalo uključiti i Crnu Goru.