BiH
0

Vatrogasci u Bihaću obilježili 130 godina

FENA
Bihać
Bihać
Civilna zaštita i Vatrogasna jedinica općine Bihać upriličili su svečano postrojavanje vatrogasaca u povodu 130 godina postojanja vatrogastva u Bihaću i obilježavanja mjeseca oktobra, koji je u Federaciji BiH proglašen mjesecom zaštite od požara.

Izvedena je i pokazna vježba spašavanja s visine, pomoću uskočnog jastuka tzv. uskočnica, ako se desi u višespratnicama.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Bihać Željko Mirković čestitao je vatrogascima ovu značajnu godišnjicu, sa željom da u narednom periodu imaju što manje posla.

Više o radu i problemima s kojima se susreće Vatrogasna jedinica govorili su njen komandir Ferid Domazet i Fuad Dedić, pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite. Ovom prilikom istaknuto je da su obučenost 28 bihaćkih vatrogasaca i lična oprema na zadovoljavajućem nivou, dok problem predstavlja specijalizirano vozilo za bržu reakciju, koje nemaju.

Nakon vježbe upriličeno je i prigodno druženje, kojem su prisustvovali i nekadašnji vatrogasci koji su u penziji, pa čak i 20 godina.