Brane svoj dodatak
161

Vatrogasci traže povlačenje zakona i smjenu Fahrudina Solaka, mogući protesti i blokada

Klix.ba
Vatrogasci u Federaciji BiH zatražit će od Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića da povuku Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu koji je Vlada 1. juna, nezakonito i bez konsultacije sa sindikatom kao socijalnim partnerom, uputila Parlamentu FBiH, a kojim je predviđeno brisanje 114. člana ovog zakona kojim se ukida dodatak na posebne uslove rada u visini 30 posto.

Zaključak je ovo današnjeg sastanka u Sarajevu samostalnih sindikata i sindikalnih organizacija Profesionalnih vatrogasnih jedinica na području Federacije BiH, na kojem je zatražena i smjena direktora Federalne uprave za civilnu zaštitu (FUCZ) Fahrudina Solaka zbog neimplementacije postojećeg zakona iz 2009. godine.

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla, Sindikalne organizacije Vatrogasaca grada Mostara i Samostalnog sindikata vatrogasaca Unsko-sanskog kantona, usvojeno je nekoliko zaključaka vezanih za poboljšanje statusa svih vatrogasaca na području cijele Federacije BiH.

Vatrogasci su u roku od sedam dana zatražili i sastanak sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, te izrazili nadu "da će dijalogom i razumijevanjem riješiti sva otvorena pitanja, bez potrebe za protestima i drugim zakonom dozvoljenim iskazivanjem našeg nezadovoljstva".

Predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja kazao je da je ovo prvi sastanak sindikata vatrogasaca u Federaciji BiH i da bi ovakvi sastanci trebali biti što češći, jer je potrebno da svi vatrogasci imaju zajednički stav i ista prava na području cijele Federacije BiH.

"Tražimo povlačenje izmjena zakona koja nama umanjuju stečena prava. Pored toga, zahtijevamo da se postojeći zakon, usvojen 2009. godine, u potpunosti implementira", dodao je Hrelja.

Predsjednik Samostalnog sindikata vatrogasaca Unsko-sanskog kantona Elvir Mulalić ukazao je na "šarolikost propisa" i zakonsku neuređenost ove oblasti na različitim nivoima vlasti, od općinskog, kantonalnog do entitetskog nivoa.

"Smatramo da Vlada pod hitno mora povući zakonske izmjene, jer nas one direktno ugrožavaju. Čak 50 posto vatrogasaca u USK sa smanjenjem stečenih prava bilo bi dovedeno u tešku materijalnu situaciju, jer većina ne bi mogli vraćati kredite", rekao je Mulalić.

On smatra da je brisanje člana 114. samo vrh ledenog brijega uz masu drugih problema, što vatrogasci u FBiH zajednički neće dopustiti.

Predsjednik Sindikalne organizacije Vatrogasaca grada Mostara Marinko Petrić upozorio je da će vatrogasci, ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, izaći na proteste i tražiti svoja prava.

"Znamo mi kuda idu naši novci i kako se troše budžetska sredstva. Tražimo od inspekcija i SIPA-e da uđu u institucije i utvrde razne nepravilnosti. Također, tražimo odgovornost direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka koji je bez našeg znanja uputio prijedlog izmjena zakona kojim se umanjuju naša prava", rekao je Perić.

Istakao je da su spremni na proteste i blokadu zgrade Vlade i FUCZ-a, ako izostane dijalog sa Vladom i premijerom i ako Vlada ostane pri ovom zakonskom prijedlogu.

Predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla Ismail Mašić kazao je da se mora istražiti ko je opstruirao implementaciju Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu iz 2009. godine.

"Aktuelni zakon je primijenjen na nivou od 10 posto. Tražićemo odgovornost svih, ali i to da inspekcije uđu u sve gradske uprave i utvrde nezakonita trošenja sredstava Civilne zaštite“, kazao je Mašić.

Naredni sastanak sindikata vatrogasaca dogovoren je nakon što se ovim zahtjevima očituju Vlada Federacije BiH i premijer Fadil Novalić.