BiH
418

Vatrogasci: Sve je podsjećalo na '92. godinu, žrtvovali smo živote

Piše: J. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 15 sati trebalo je Sarajevskim vatrogascima da lokalizuju požare u zgradama Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo nakon jučerašnjih demonstracija u Sarajevu. Nadljudskim naporima i bez adekvatne opreme, njih 48 vatrogasaca uspjelo je spasiti ono što se moglo spasiti.

Svi aparati za gašenje sarajevskih vatrogasaca jutros su prazni i ukoliko danas izbije požar negdje u glavnom gradu, pitanje je kako će biti ugašen i kojim sredstvima. Nakon cjelonoćne borbe sa vatrenom stihijom, svi su hronično umorni.

"Vatrogasci su žrtvovali svoje živote", kaže zamjenik komandanta Profesionalne vatrogasne brigade KS-a Omer Šetić za Klix.ba.

Nakon što je zapaljena zgrada Vlade KS, dobili su dojavu da se u zgradi, na drugom spratu, nalazi nekoliko osoba u stanju šoka i bez izlaza. Brzom intervencijom uspjeli su izvuči dva muškarca i četiri žene. U zgradi Predsjedništva BiH jedno su zatekli predsjednika FBiH Mirsada Kebu.

"Imali smo 14 vozila i 48 vatrogasaca gdje spadaju i dobrovoljci. Podijelili smo se, jedni su gasili vatru na Predsjedništvu dok su drugi bili raspoređeni na zgradu Vlade KS. Prvi požar je ugašen nekad iza ponoći dok požar na zgradi Vlade KS još uvijek tinja na jednom mjestu i ubrzo ćemo ga ugasiti. Bez obzira na to, tu ćemo ostati cijeli dan i postaviti vatrogasne straže. Nažalost, imali smo problema jer smo u deficitu sa vozilima za rad na visini tako da su nam u ispomoć stigla vozila Parka koja služe za sječu visokih stabala kako bismo mogli gasiti požar", dodaje Šetić.

Kako kaže, policajci su im se priključili u gašenju požara u zgradi Predsjedništva BiH.

"Evo sada ljudi pokušavaju ući u zgradu i mi ih sprečavamo. Govore da su uposlenici , ali u ovakvim situacijama imate onih koji koriste priliku da pljačkaju tako da je angažovana policija", dodaje Šetić.

Sve ovo podsjetilo ga je na '92. godinu kad je gasio požare na obje zgrade.

"Ovo me više boli jer su ih zapalili 'naši' ljudi. Kad je te godine zapaljeno Predsjedništvo, gorjelo je od strane Trebevića. Ovaj put zgrada je gorjela sa svih strana", kaže naš sagovornik.

U 8:00 izvršena je smjena vatrogasaca tako da će oni koji su radili tokom noći otići u bazu i malo se odmoriti.