{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatrogasci poručili Novaliću: Svi imaju naknade za posebne uslove rada, a vi ih nama ukidate

19.6.2017. u 10:34
403
107
Vatrogasci poručili Novaliću: Svi imaju naknade za posebne uslove rada, a vi ih nama ukidate
403
Vatrogasci poručili Novaliću: Svi imaju naknade za posebne uslove rada, a vi ih nama ukidate
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada FBiH je izmjene Zakona zaštite od požara i vatrogastva, koje vatrogascima ukidaju dodatak na posebne uslove rada u visini od 30 posto, uputila u parlamentarnu proceduru. Vatrogasci negoduju zbog te odluke, a danas će se okupiti kako bi premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću uputili jedinstvenu poruku.
Sastanak samostalnih sindikata i sindikalnih organizacija Profesionalnih vatrogasnih jednica na području Federacije BiH bit će održan danas u Sarajevu.

Na sastanku će biti zauzet zajednički stav o izmjenama Zakona zaštite od požara i vatrogastva, a naročito brisanja člana 114. kojim je precizirano da vatrogasci dobijaju dodatak na posebne uslove rada u visini od 30 posto.

Predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja kazao je za Klix.ba da na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite prijedlog nacrta ide u parlamentarnu proceduru koju je usvojila Vlada Federacije BiH.

"To znači da se nama ukidaju uslovi na opasnost. Mi kao vatrogascu dobijamo naknadu od 30 posto na posebne uslove rada. Povodom toga se okupljaju vatrogasci iz čitave Federacije, kako bi spriječili to. To je usko povezano s našom beneficijom za radni staž", kazao je Hrelja.

Dodao je da su svi vatrogasci jedinstveni u vezi s tim stavom i da se nada da će Vlada FBiH imati sluha za njihove zahtjeve.

"Prijedlog nacrta je već usvojen, to ide u proceduru. Tu naknadu imaju svi vatrogasci, u cijelom svijetu. Neko smatra da je naš posao jednostavan i da ne trebamo imati takve dodatke", rekao je Hrelja.

Sastanak će biti održan u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice u 11:00 sati. Sindikalna organizacija Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, kao organizator, uputila je pozive na sastanak Sindikalnoj organizaciji Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla (predsjednik Ismail Mašić), Sindikalnoj organizaciji Vatrogasaca grada Mostara (Marinko Petrić) i Samostalnom sindikatu vatrogasaca Unsko-sanskog kantona (Elvir Mulalić).

Cilj ovog sastanka vatrogasaca u Federaciji BiH je da s ostalim kolegama s područja ovog entiteta donesu jedinstven stav i izraze negodovanje zbog najavljenog brisanja člana 114. i o tome u pisanoj formi obavijeste Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: