BiH
126

Vatrogasci, policija i medicinari spremni za izazove: Evakuirani učenici OŠ "Nafija Sarajlić"

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevskim naseljem Jezero danas su odzvanjali zvuci sirena vatrogasnih i policijskih vozila, te vozila Hitne pomoći koja su jurila ka Osnovnoj školi "Nafija Sarajlić". Razlog je bila vježba u kojoj su učenici hitno morali biti evakuirani zbog požara.

U vježbi su učestvovali pripadnici Civilne zaštite Općine Centar, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave, Klub spasavalaca "2.000", te Hitna pomoć Doma zdravlja Vrazova. Spašavani su učenici 6. i 8. razreda ove škole.

"Provedena je njihova evakuacija i prezentirano spašavanje ugroženih, pružanje prve pomoći povrijeđenima, primjena sredstava za gašenje požara i demonstracija signalnih uređaja za vatro-dojavu. Potpuno sam zadovoljan ovom vježbom i mislim da bi svaka javna ustanova, pogotovo škole, morale imati elaborat ili plan protivpožarne zaštite i sličnih elementarnih nepogoda. Ovakve vježbe se trebaju održavati jednom godišnje ili barem jednom u dvije godine kako bi učenici bili spremni i sposobni da djeluju u takvim situacijama", rekao je za Klix.ba direktor OŠ "Nafija Sarajlić" Zijad Numić.

Današnja vježba podsjećala je na snimanje nekih od scena iz filma o Jamesu Bondu. Četiri vatrogasna vozila bila su puna vatrogasaca. Dok su jedni gasili požar vodom i pjenom, drugi su pripremali zračni jastuk koji su postavili ispod prozora, a nastavno osoblje je skakalo sa prvog sprata kako bi se "spasilo od vatrene stihije". Odmah pored, članovi kluba spasavalaca napravili su rampu za spuštanje od užadi, te su se osobe iz škole spašavale i na ovaj način.

"Ovo je obaveza svih škola i javnih ustanova gdje se okupljaju građani, a naročito su djeca osjetljiva na nesretne situacije poput požara, zemljotresa ili eksplozivne naprave. Suština i clj je bio da se djeca organizovano i planski evakuišu iz objekta. Jako smo zadovoljni. Za 10-ak minuta evakuirana su dva odjeljenja. Cilj je da u narednim godinama kroz sve škole na području Općine Centar prođemo obuku, a teorijsku obuku radimo već dvije godine", rekao je Vahid Bećirević, pomoćnik načelnika Općine Centar, za naš portal.