Deponija Uborak
6

Vatrogasci kod Mostara stavili požar pod kontrolu i još se bore s vatrom

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Veliki požar koji je izbio na deponiji Uborak sjeverno od Mostara vatrogasne ekipe su uz pomoć radnika JP Deponija uspješno stavili pod kontrolu, ali požar još nije ugašen i borba s vatrenom stihijom se nastavlja.

Ekipa portala Klix.ba je posjetila požarište i svjedočila velikom oblaku dima koji se nadvio nad mostarsko naselje Vrapčići, neugodnim mirisima i čestim eksplozijama s deponije.

Ali, kako su nam kazali vatrogasci radi se o eksploziji boca od dezodoransa i ostalim lako zapaljivih predmeta te da nisu zabilježili nijednu eksplozivnu napravu.

"Velike količine smeća su izgorjele na staroj deponiji i vatra još plamti, ali najvažnije je da smo je stavili pod kontrolu", kazao nam je jedna od vatrogasaca na samom ulaz u kompleks JP Deponija na Uborku.

Dugogodišnji radnik iz tog preduzeća kaže kako se sumnja da je požar podmetnut, ali da će to istražiti nadležne službe.

"Ne znam je li u pitanju piroman ili ko već, ali je vidljivo da je zapaljeno nisko raslinje u blizini otpada. Dok smo mi uočili požar, vatra je već zahvatila veliku površinu", kazao nam je radnik mostarske deponije koji s vatrogascima gasi požar na terenu.

Mještani su pozvali i policiju koja će nakon što se ugasi požar uraditi uviđaj, kako bi se utvrdile okolnosti koje uzrokovale požar na mostarskoj deponiji, te rasvijetlili ovaj slučaj.

Podsjetimo da je požar PVJ MOstar prijavljen danas u 13:50 sati i da su odmah na teren izašle četiri vatrogasne ekipe, a u akciji gašenja vatre im pomažu radnici JP Deponija.

Valja napomenuti da je u Mostaru posljednjih dana nesnosna vrućina i da temperature zraka prelaze 40 stepeni, kad se u prirodi lako mogu zapaliti predmeti koji uzrokuju požare, koji često izbijaju tokom ljeta na širem području Hercegovine.