Pokazna vježba u Tuzli
13

Vatrogasci, hitna pomoć i crveni križ pokazali spremnost za djelovanje u kriznim situacijama

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice, Službe hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, Ministarstva unutrašnjih poslova i Civilne zaštite danas su u Tuzli izveli združenu pokaznu vježbu u okviru koje su pokazali spremnost za djelovanje u kriznim situacijama.

Dvije snažne eksplozije pogodile su prostorije Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, a koje su prouzrokovale požar, povređivanje i trovanje nekoliko osoba. Dio je ovo scenarija današnje pokazne vježbe koja je dokazala da sve nadležne službe imaju obučen kadar za djelovanje u vanrednim situacijama.

Kroz nekoliko scena prikazan je pravilan način evakuacije osoba iz objekta, zatim pružanja prve pomoći unesrećenima, zbrinjavanje povreda kod osoba, kao što su opekotine, ogrebotine, razderotine sa predmetima zabodenim u tijelo, ali i transport do najbliže zdravstvene ustanove.

Također, svi zainteresirani su imali priliku vidjeti i koliko je težak posao pripadnika svih navedenih službi, ali i činjenicu da su prilikom spašavanja drugih ugroženi i životi doktora, medicinskih tehničara, policije, ali i vatrogasaca koji su prilikom evakuacije zadobijali izuzetno teške povrede.

Također, prikazana je i uvježbanosti subjekata sistema zaštite i spašavanja na području Tuzle i poboljšanje njihove međusobne koordinacije prilikom vršenja akcija zaštite i spašavanja.

Šef Odjeljenja za upravljanje rizicima od katastrofa u Tuzli Miralem Mulać kaže da na veće prirodne katastrofe nije imun ni ovaj grad, a nadležne službe zadužene za zaštitu i spašavanje imaju dobro razvijene sisteme djelovanja u takvim okolnostima.

"Za svaku prirodnu nesreću, a posebno potrese mi imamo razrađen plan zaštite i spašavanja. Također, imamo i određeni segment koji je vezan za preventivno djelovanje, kao i za slučaj samog događaja te zbrinjavanje. U zavisnosti od događaja tabelarno je razrađeno koje se službe i kada angažuju, gdje im je zbirno mjesto, ali i kako će zbrinjavati unesrećene građane", kazao je Mulać.

Nažalost, nivo svijesti o važnosti samopomoći prilikom nastanka neke od prirodnih nesreća kod građana još uvijek nije na zavidnom nivou, a jedan od ciljeva današnje vježbe je upravo i taj da se stanovnici Tuzle podrobnije upoznaju sa mjerama sprovođenja lične zaštite te pružanja uzajamne pomoći.

"Znamo da su pokazne vježbe prilagođene određenim situacijama, a u stvarim događajima kompletnom situacijom koordinira gradski štab Civilne zaštite koji izdaje zadatke. Naravno, nikada nije dosta obuke i osposobljavanja, posebno u situacijama kada pojedini građani ne poznaju pravila", dodao je Mulać.

Združena pokazna vježba upriličena je u povodu obilježavanja mjeseca zaštite od požara i Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, posvećenog borbi za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, odnosno pojava koje nastaju djelovanjem prirodnih sila. Pokazne vježbe su u proteklom periodu intenzivirane na području Tuzle u kojoj tlo usljed zemljotresa ne miruje već nekoliko mjeseci.