Klix.ba na terenu
31

Vatrogasci dežuraju na požarištima zapadno od Mostara, kuće nisu ugrožene

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mostarski vatrogasci uspjeli su donekle popraviti stanje na požarištima na Brkanovom brdu i Kobilovači, zapadno od Mostara gdje je vatra zahvatila veliki prostor i počela prijetiti naseljima. Prema posljednjim informacijama, kuće nisu ugrožene.

"Trenutno stanje je nešto bolje nego je to bilo prije nekoliko sati, ali teško je rezimirati jer je obuvaćena teritorija jako velika, a svi vatrogasci još uvijek na terenu. Mislim da možemo reći da trenutno kuće nisu ugrožene", kazali su nam iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Reporter portala Klix.ba je oko Kobilovače, na putu prema Čitluku, nekoliko kilometara od grada prema zapadu, zatekao dva vatrogasna vozila i jednu manju grupu vatrogasaca koja je gasila područje uz cestu, plamenove koji su ostali nakon gašenja helikopterom Oružanih snaga BiH. Nekoliko stotina metara iznad njih i dalje je gorio ozbiljniji požar.

Helikopter OSBiH pomogao je danas
Helikopter OSBiH pomogao je danas

Podsjetimo, vatra zapadno od Mostara aktivirala se danas u poslijepodnevnim satima i veoma brzo proširila, zbog čega je u pomoć pristigao helikopter OSBiH koji je obavio veliki dio posla pri gašenju.

Mostarski vatrogasci su na teren poslali 24 vatrogasca i više od deset vozila, koliko imaju na raspolaganju, a gori gusta šuma, nisko rastinje i trava.

Vatrogasci će cijele noći dežurati na terenu, a već ujutro ponovo očekuju dolazak helikoptera.