Sezona požara u BiH
0

Vatrogasci bez osnovne opreme dočekuju ljeto

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako dolazi ljetna sezona kada požari bukte na sve strane, sudeći po angažmanu vlasti u BiH, sve se vrlo lako može prepustiti stihiji. Naime, i dok su sve oči uprte u vatrogasce kada treba sprečavati elementarne nepogode, na što je ličio, naprimjer, veliki požar na Ivanici kod Trebinja 2007. godine, zahtjevi da se njima pomogne da bi pomogli, ostaju neodgovoreni.

Naime, vatrogasne jedinice u Bosni i Hercegovini još jedno ljeto i sezonu požara dočekuju sa lošom, zastarjelom opremom i sa manjkom kadra, a da se nadležne vlasti nisu potrudile da osiguraju bolje uslove za spašavanja ljudi i imovine u mogućim kriznim situacijama.

Prema riječima sekretara Federalne uprave civilnih poslova Stanka Sliškovića, vatrogascima najviše nedostaje nabavna vozila i specijalistička vozila za gašenje požara u urbanim sredinama, oprema za gašenje opasnih tvari i druge opreme za svakodnevno obavljanje posla.

"Trenutno nam fali nekoliko desetina novih ljudi, no ipak, nedostatak opreme za gašenja požara nam je najveći problem. Uspjeli smo animirati nadležne federalne vlasti da nabave dva aviona za gašenje požara, slične onima koje imaju Makedonija, Albanija, Crna Gora i kakve sigurno treba imati na naša zemlja“, kazao je za Sarajevo-x.com Slišković.

On procjenjuje da je potrebno više desetina miliona eura za podmirivanja najelementarnijih potreba vatrogasnih jedinica u BiH.

"Ne treba zaboraviti da je prema pravilima u svakoj općini potrebno imati barem dva vatrogasna vozila, jedno u akciji, a drugo rezervno. Zbog toga pokušavamo skrenuti pažnju donosiocima odluka da snose direktnu političku odgovornost za zaštitu i spašavanje“, kaže on.

Naveo je da je trenutno najgora situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, odnosno u Mostaru, gdje vatrogasci, osim što su u oskudici, moraju svoja osnovna ljudska i radnička prava tražiti putem štrajka.

U Mostaru, kako tvrde iz vatrogasne jedinice, prosječna starost vozila je 30 godina, a nedostaje im i nova oprema i cisterne. Tokom ljetnog razdoblja Profesionalna vatrogasna jedinica Mostar ima mjesečno i po 200 intervencija, a iz godine u godinu sve teže izdržavaju naporan tempo rada budući da idu u pomoć i kolegama iz susjednih općina, što ih dodatno iscrpljuje.