BiH
0

Vatrogasac se probudio iz kome poslije 10 godina

NINA
Bivši vatrogasac koji je proteklih 10 godina proveo u invalidskoj stolici, nesposoban da hoda, govori i razumije što se oko njega događa, odjednom se "probudio", prisjetio svega što se dogodilo i progovorio.

Riječ je o Donaldu Hervertu (43) koji je pao u komu u decembru 1995. nakon što je šest minuta ostao bez kisika zatrpan ruševinama izgorjele kuće.

Dva mjeseca kasnije izišao je iz kome, ali je izgubio vid i imao velike probleme s govorom, a nikoga nije mogao prepoznati, čak ni članove svoje porodice, prenijela je agencija Reuters.

Proteklih sedam i pol godina živio je u domu Catholic health systema pored grada Buffala u državi New York, provodeći vrijeme u invalidskim kolicima i u tišini. Onda se u subotu dogodilo čudo, i Donald kao da se "probudio".

Počeo je normalno govoriti, a kod osoblja doma počeo se raspitivati za suprugu Lindy i četvero djece, kao i za prijatelje i bivše kolege. Neprestano je govorio više od 14 sati, ušutjevši tek kada je saznao sve što ga je zanimalo da bi potom prespavao cijelih 30 sati.

Prepoznao je mnoge rođake i prijatelje koji su ga došli posjetiti i sjetio se njihovih imena. Liječnici su zapanjeni njegovim iznenadnim oporavkom i sada pokušavaju utvrditi što je do njega dovelo.