|

Vatrena stihija guta sve pred sobom u Bosanskom Grahovu, mještanima potrebna pomoć

Vatrena stihija guta sve pred sobom u Bosanskom Grahovu, mještanima potrebna pomoć
93
Piše: E. F.
21.7.2015. u 09:03
119
komentara
93

dijeljenja
1/9 Foto: Davor Klečina
2/9 Foto: Davor Klečina
3/9 Foto: Davor Klečina
4/9 Foto: Davor Klečina
5/9 Foto: Davor Klečina
6/9 Foto: Davor Klečina
7/9 Foto: Davor Klečina
8/9 Foto: Davor Klečina
9/9 Foto: Davor Klečina
Veliki požar, jedan od najvećih u posljednjih nekoliko godina, usljed velikih temperatura zraka zahvatio je proteklih dana i općinu Bosansko Grahovo te ozbiljno prijeti širenjem na obližnje porodične kuće, ali i šumska gazdinstva.
Vatra pred sobom uništava travu i nisko rastinje. Povrijeđenih nije bilo, ali izgorjelI su ogromni pašnjaci u blizini sela Korito i Marinkovići. Vatra je uništila i napuštene kamene kuće u ovim mjestima pa je tako izgorjela i kuća pokojnog bračnog para Vulić u kojoj je sniman poznati hrvatski film "Konjanik“.

Pod vatrom 350 hektara niskog rastinja i šumeU kasnim večernjim satima ovo je požarište obišao i načelnik Općine Bosansko Grahovo Uroš Makić.

"Uradili smo što smo mogli uz naša sredstva i ljudstvo, ali se ovaj požar ne može ugasiti bez pomoći Oružanih snaga BiH iz zraka. Teren je nepristupačan, a nemamo nikakva sredstva kojima bismo gasili 350 hektara niskog rastinja i šume.

Video - nestaje u plamenu stara kuća obitelji Mate i Mande Vulic u Koritima kod Grahova, danas 20.7.Ovdje je sniman film Konjanik Župa Bosansko Grahovo

Posted by Davor Klečina on 20. srpanj 2015


Za sada stanovnici nisu ugroženi, ali su vrućine i dalje velike i jednostavno ne možemo odgovoriti ovom zadatku sami. Situacija je veoma teška, u opasnosti su mnogi usjevi. Ukoliko ne bude kiše i pomoći nećemo moći sanirati požarište i zaustaviti vatru", kazao nam je Mekić.

Neophodna pomoć Oružanih snaga BiHIstakao je kako je zatražio pomoć od susjedne Hrvatske i intervenciju kanadera, ali i Oružanih snaga BiH, a da li će se neko odazvati još uvijek nije poznato. Inače, ova općina nema čak ni svoju vatrogasnu jedinicu te im je u pomoć stigla samo jedna cisterna s vodom.

"Za sada smo uz pomoć mještana i to lopatama i ručnim pumpama uspjeli odbraniti kuće u Marinkovcima, ali dalje nećemo moći. Teren je nepristupačan i vatra se širi", kazao je Mekić te apelovao na vlasti u našoj zemlji da ovoj općini hitno upute pomoć.

Naime, vatreni obruč dugačak više od 20 km polagano se kreće prema selima Luke i Obljaj, no postoji bojazan da bi danas već mogao stići do tih sela i ugroziti velike površine usjeva žita na Pašića polju.
Prijavi grešku


Komentari (119)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...