|

Vatikan zabranio propovijedanja o Međugorju u crkvama u SAD-u

Vatikan zabranio propovijedanja o Međugorju u crkvama u SAD-u
0
Klix.ba
7.11.2013. u 10:12
92
komentara
0

dijeljenja
Vatikan zabranio propovijedanja o Međugorju u crkvama u SAD-u Foto: AFP
Ivanu Dragičeviću, jednom od šest osoba kojima se ukazala Gospa u Međugorju, u Sjedinjenim Američkim Državama je zabranjeno održavanje sastanaka o ovoj temi i propovijedanje o događaju koji se navodno desio u Međugorju 1981. godine.
Vatikan je krajem oktobra poslao pismo Katoličkoj biskupiji u SAD-u, u kojem izričito zabranjuje propovijedanja vidjelica iz Međugorja u američkim crkvama.

Naime, u pismu koje je stiglo od vatikanske Kongregacije za nauk vjere koja još uvijek istražuje tvrdnje vidjelica, apostolski nuncij Carlo Maria Vigano od američkih biskupa je izričito zatražio da ne dopuštaju propovijedanja o Međugorju u svojim crkvama dok komisija koja radi na slučaju Međugorja ne završi svoj posao i predoči izvještaj.

Vjerski učenjaci u SAD-u su ovo pismo Vatikana shvatili kao nagovještaj da Katolička crkva neće odobriti ukazanja u Međugorju kao validna i utemeljena.

Terry Colafrancesco, utemeljitelj Caritasa u Birminghamu, gdje se propovijedaju ukazanja iz Međugorja, kaže da Crkva u ovom slučaju pravi kontradiktrnosti "šaljući zbunjujuće signale".

U Vatikanu, centru Katoličke crkve, pomno prate dešavanja u Međugorju već više od dvije decenije, a konkretni zaključci još uvijek nisu objavljeni.

Vigano u pismu Katoličkoj crkvi SAD-a navodi da se vidjelac Dragičević trebao pojaviti u nekoliko crkava kako bi prezentovao fenomen Međugorja.

Pismo iz Vatikana koje je stiglo na adresu Katoličke biskupije u SAD-u Pismo iz Vatikana koje je stiglo na adresu Katoličke biskupije u SAD-u
"Predviđeno je, osim toga, da će gospodin Dragičević doživjeti 'ukazanja' tokom posjeta. Kao što je dobro poznato, Kongregacija za nauk vjere je u procesu istrage određenih doktrinarnih i disciplinarnih aspekata fenomena Međugorja", napisao je Vigano u pismu.

On nadalje podsjeća na izjave bivših jugoslavenskih biskupa iz 1991. godine u kojima navode da na temelju istraživanja koja su do tada urađena, nije moguće utvrditi da su se ukazanja desila.

"Iz toga slijedi, dakle, da svećenicima i vjernicima nije dozvoljeno da učestvuju na sastancima, konferencijama ili javnim proslavama u kojima će se vjerodostojnost takvih 'ukazanja' uzeti zdravo za gotovo. Da bi se, dakle, izbjegli skandal i zbunjenost, nadbiskup Muller traži da biskupi budu informisani o ovom pitanju što je prije moguće", napisao je Vigano.

Međugorski fenomen počeo je 24. juna 1981. na Podbrdu kod Međugorja, kada se, prema ličnim tvrdnjama šest vidjelica, Gospa prvi put pojavila. Budući da su bili iznenađeni i zbunjeni, tek sutradan, 25. juna 1981. godine, su Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Marija Pavlović i Jakov Čolo prišli Gospi, pa se taj datum uzima kao godišnjica ukazanja Blažene Djevice Marije, koju u Međugorju zovu Kraljica Mira. Navodno se Gospa i 32 godine kasnije ukazuje međugorskim vidjelicama.

Od tada do danas rijeke vjernika, procjenjuje se, više desetaka miliona, pohode ovo mjesto molitve i mira.
Prijavi grešku


Komentari (92)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...