Afera respiratori
572

Vasvija Vidović: Novalić nije jedini koji je ovako postupio, želi se napraviti slučaj "Sanader"

I. Č.
Glavna advokatica tima odbrane Fadila Novalića Vasvija Vidović kazala je danas da dokazi koje Tužilaštvo ima ne slijede činjenični opis optužnice i da nekome očigledno odgovara da u BiH bude napravljen jedan slučaj "Sanader".

Dodala je da ono što će ona prikazati jesu nastojanja da se u jednoj teškoj situaciji koju je pandemija koronavirusa izazvala u našoj zemlji iznađe način da se kupe respiratori koji su bili prijeko potrebni.

"Tužilaštvo je već unaprijed napravilo media plan kojim krivnju dokazuje putem medija, a ne pravosudnih institucija. Nije premijer Novalić jedini u svijetu koji je postupio ovako u teškoj situaciji. Različiti su tu interesi u pitanju. Imate interese ulaska BiH u EU i treba jedan takav slučaj, međutim, ovo je daleko od slučaja 'Sanader'", kazala je Vidović.

Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića (Foto: T. S./Klix.ba)
Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića (Foto: T. S./Klix.ba)

Naglasila je da inače ne održava uvodnu riječ na suđenjima, međutim, u ovom slučaju će napraviti presedan.

"Glavni pretres mora početi u roku od 30 dana. Javnost je već kroz medije stvorila predodžbu o krivnji, a Tužilaštvo se u najvećoj mogućoj mjeri miješalo u procese smetanja da se ti respiratori montiraju. Postoji trag o tome s kim je povezana ova nabavka, a nije ni sa jednim političarem u BiH, u pitanju su druge osobe, vidjet ćete sami, nažalost Tužilaštvo nije htjelo ići tim tragom", navela je Vidović.

Podsjećamo, svi optuženi u predmetu "Respiratori" - Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, Jelka Milićević, kao i pravni subjekt Srebrena malina izjasnili su se da nisu krivi.