Svjedočenje
400

Vasvija Sejdović ponovila kako Ljubo nije udario Dženana Memića, već u metalnu kantu

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjem ročištu Ljubi i Bekriji Seferoviću u predmetu "Dženan Memić" svjedočila je Vasvija Sejdović, Ljubina supruga. Kao i na ročištu u oktobru, ona je kazala kako Ljubo svojim kombijem nije udario pješake, već u metalnu kantu ili kontejner.

Odgovarajući na pitanje članova sudskog vijeća da li je ikada ikome rekla da je njen muž, bilo gdje, udario tu noć pješaka, Vasvija je kazala: "Nisam, jer nije udario".

Prilikom saslušanja Tužilaštvo je koristilo zapisnik o saslušanju Vasvije Sejdović u svojstvu svjedoka od 24.06.2016. godine, čiji sadržaj je sama Vasvija demantovala rekavši "ja sam bila u stresu i ja tako nisam govorila ....".

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je kako je ovo debakl bh. pravosuđa.

"Tužilaštvo KS je na nezakonit način saslušavalo ovog svjedoka. Zakonom je propisano da se svjedok prilikom davanja iskaza snima ili ako ne snimate da doslovno unesete onako kako je svjedok rekao. Čuli smo čitanje Vasvije Sejdović kao svjedoka na okolnosti saobraćajne nesreće, nakon što su ukinuli istragu o ubistvu prema njoj. Ona ima rječnik s fondom od 100 riječi bosanskog jezika, a u zapisniku zvuči kao Abdulah Sidran, što nije u skladu sa zakonom", kazao je Feraget za Klix.ba.

Nakon iznijetog prigovora branioca kolege Karkina tužiteljica Adisa Ruždić je kazala na koji način se po Zakonu o krivičnom postupku sačinjavaju zapisnici o saslušanju svjedoka, pa je rekla: "Ovdje se ne radi o transkriptu nego u kojem bi se doslovno prenio iskaz svjedoka, nego o zapisniku o saslušanju svjedoka, te da se svjedok najprije ispita a onda tužilac na zapisnik diktira odgovore svjedoka ...".

Feraget ističe da je Zakon o krivičnom postupku FBiH ovo pitanje potpuno precizno definisao. Tako se u članu 104. navodi "Saslušanje svjedoka se može snimati audio ili audiovizuelnim sredstvima u svim fazama postupka ...", dok je u članu 166. stav 2. propisano " ... u zapisnike doslovno unose postavljena pitanja i dati odgovori".

"Iz navedenog je jasno da je tužilaštvo u zapisnik unosilo odgovore koji nisu mogli biti dati od strane svjedoka Sejdović Vasvije", naglasio je.

Podsjećamo, Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji se u Kantonalnom sudu u Sarajevu sudi zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivičnog djela sprečavanja dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti te uzrokovao masovne proteste.