{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vaso Todorović potpisao sporazum o priznanju krivice

F
17.10.2008. u 14:14
0
5
Vaso Todorović potpisao sporazum o priznanju krivice
0
Vaso Todorović potpisao sporazum o priznanju krivice
Tužilaštvo BiH i optuženi Vaso Todorović sklopili sporazum o priznanju krivice kojim Todorović priznaje učešće u zločinima nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.
Vaso Todorović, bivši pripadnik odreda Specijalne policije Šekovići, potpisao je sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH pred Sudom u Sarajevu.

Todorović je prvobitno optužen za genocid, ali je u pregovorima izvršena prekvalifikacija djela te je priznao krivicu za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilima iz Srebrenice.

Prema sporazumu, optuženi je priznao krivnju za učešće u “širokom i sistematičnom napadu” na bošnjačko stanovništvo enklave Srebrenica tokom jula 1995. godine.

Između ostalog, priznao je da je 13. jula 1995. godine učestvovao u zarobljavanju i ubistvu više od 1.000 Bošnjaka u hangaru u Kravici.

Tužilac Ibro Bulić kazao je da sporazumom Todorović preuzima obavezu da svjedoči protiv “velikog broja počinilaca teških krivičnih djela” o kojima ima saznanja, te predložio Sudu da osudi optuženog na kaznu zatvora u “trajanju od pet do 10 godina”.

Sudsko vijeće će odluku o prihvatanju sporazuma i određivanju visine sankcije donijeti u ponedeljak, 20. oktobra 2008. godine.

Na ročištu je pročitana i izjava optuženog u sklopu koje on imenuje veliki broj izvršilaca zločina u Srebrenici.

Međutim, zbog “istraga koje Tužilaštvo u ovom trenutku vodi protiv tih lica”, javnost je mogla čuti samo njihove inicijale.

“Fizički i psihički sam dobro. Dobrovoljno i svjesno dajem ovu izjavu i shvatam šta ona znači”, kazao je Todorović, javio je danas BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: