BiH
17

Vaskršnje farbanje jaja: Djecu treba učiti da se raduju životu svakoga dana

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
Vaskrs je najvažniji pravoslavni praznik, a najljepši je kada ga proslavljaju djeca. Ono što krasi ovu svetkovinu jeste farbanje i ukrašavanje jaja, a danas su povodom Velikog petka kada se tradicionalno ukrašavaju jaja, organizatori festivala "Dječije carstvo" priredili radionicu bojenja jaja za najmlađe.

"Danas je završnica i najljepši dio festivala. Djeca ukrađavaju vaskršnja jaja koja su nam pripremili i poklonili iz Kola srpskih sestara. Mališani ovdje imaju priliku da iskažu svoju maštu i da se kreativno predstave što je jako bitno i za njihov budući razvoj", izjavio je a Klix.ba Slobodan Stošić, direktor festivala Dječije carstvo.

On je dodao da će najljepša jaja biti nagrađena i djeca će ih moći ponijeti kući, a onaj ostatak vaskršnjih jaja podijelit će u humanitarne svrhe.

"Vaskrs je najradosniji dan u Hrišćanstvu i mi se danas sremamo na taj najradosniji dan učeći djecu da se raduju i za vrijeme praznika, ali i svakoga dana u godini", naglasio je Stošić.

Šta djeci znači Vaskrs

Mališani su današnju radionicu shvatili jako ozbiljno i svi su bili udubljeni u svoje kreacije. Rukama umackanih u sve postojeće boje svijeta, vrijedno su šarali vaskršnja jaja.

Unesenu u kreativni rad zatekli smo devetogodišnju Jelenu Kopanju. Ona nam je objasnila čemu se toliko predano posvetila.

"Danas je dan kada se farbaju jaja, a ja sada ukrašavam jaje koje se zove čuvarkuća i koje kao najljepše obojeno jaje ostaje u domaćinstvu do sljedećeg Vaskrsa", objasnila je Jelena.

Među klincima i klincezama bila je i nasmješena Ana Ivanović, koja je vrijedno radila na oslikavanju vaskršnjeg jajeta, crtajući, kao temu, šareni cvijet. Ona je objasnila svoje viđenje praznika.

"To je ono vrijeme koje provodimo sa svojom porodicom i važno je da na Vaskrs, kada svi imaju svoje posebno ukrašeno jaje, pobjedimo u tucanju jaja", kazala je Ana.

Desetogodišnji David Galić koji je završavao bojenje svoga jajeta bio je jako ozbiljan i konkretan objašnjavajući značenje Vaskrsa.

"To je veoma zanimljiv dan kada je Hristos vaskrsao na nebesa i meni on predstavlja farbanje jaja, radost i sreću", kratko je objasnio simpatični David, nastavljajući da završava svoje remek djelo.

Dječije carstvo centar dječije poezije regiona

Festival Dječije carstvo je podređen djeci i dječijoj mašti. Najznačajniji događaj ove manifestacije je Festival dječije poezije i on je najveći događaj takve forme u regionu. Na njemu učestvuju djeca iz svih republika bivše Jugoslavije.

Ove godine se na konkurs prijavilo oko 4.000 mališana. Izborom najboljih učestvovalo je 75 najmlađih autora, a nagrađeni su i najbolji recitatori. Ugošćeno je oko desetak najvažnijih dječijih pjesnika sa ovih prostora, što ovom festivalu jako imponuje.

Festival je zanimljiv i po tome što u okviru njega izlazi Zbornik festivala dječije poezije u kojem se štampaju pjesme najmlađih autora koji učestvuju na ovoj manifestaciji, a štampa se i književni časopis Riznica koji je prepun predivnog i korisnog sadržaja za djecu.