Blagdani u vrijeme korone
84

Vaskršnja liturgija služena u praznoj Sabornoj crkvi u Sarajevu

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Pravoslavni vjernici u našoj zemlji i širom svijeta danas obilježavaju najveći blagdan Vaskrs kojim se slavi pobjeda života nad smrću. Iako u praznoj Sabornoj crkvi u Sarajevu, jutros je ipak služena vaskršnja liturgija.
Podsjećamo, s obzirom na zabranu masovnih okupljanja, vaskršnje liturgije širom svijeta jutros su služene u praznim crkvama.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je predvodio liturgiju u Sarajevu, poručio je pravoslavnim vjernicima da čuvaju sebe i druge poštujući propisane mjere. Pozdravio je sve vjernike koji su, zbog suzbijanja širenja virusa korona, danas ostali u svojim domovima.

"Molili smo se danas za sve njih, za cijeli svijet, da Gospod učini svoju milost prema rodu ljudskome i da sve nas spasi i zaštiti od nevolje i bijede u koju smo upali zbog virusa korona", rekao je mitropolit Hrizostom u besjedi.

On je naglasio da vjernici ne smiju oslabiti vjerom i duhom u ovim danima iskušenja zbog pandemije koronavirusa. Kako je istakao, važno je da pravoslavni vjernici pokažu da su narod jake vjere te narod kulture odgovornosti prema sebi i drugima.

"Osim smrtonosne zaraze koju je izazvao Covid-19, on je izazvao biološku paniku. To je panika masa kakva nije zabilježena u historiji čovječanstva. Mi, pak, hrišćani moramo živjeti u slobodi kojom nas Hristos oslobodi, u slobodi koja se ne boji smrti. Đavo nikad ne miruje. Posebno nije mirovao na početku i tokom našeg vaskršnjeg posta! Govorio sam da ćemo u toku ovog posta imati velika iskušenja. Ali, braćo i sestre, gledajući dragovoljno stradanje Hrista Gospoda, moramo i možemo u njemu naći utjehu i snagu da podnesemo ova naša stradanja, bolesti i nevolje koje trpe naša tijela", poručio je Hrizostom.

Mitropolit dabrobosanski apelovao je da se ljudi skoncentrišu na očuvanje svog i zdravlja drugih. Također je dodao da vjernici ne trebaju olako zloupotrebljavati ime Božije sa pandemijom, posebno ne sa kaznom Božijom.

"Bog je ljubav i milost, a kažnjavanje je ljudska kategorija i ne pripada Bogu", rekao je mitropolit dabrobosanski.