{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vaskršnja čestitka mitropolita Nikolaja

F
28.3.2010. u 18:37
0
0
Vaskršnja čestitka mitropolita Nikolaja
0
Vaskršnja čestitka mitropolita Nikolaja
mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj uputio je čestitku sveštenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima u Mitropoliji dabrobosanskoj povodom najvećega pravoslavnog praznika Vaskrsa.
Čestitku mitropolita Nikolaj prenosimo u cijelosti:

"Draga braćo i sestre, Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. To je praznik pobjede nad grijehom, smrću i đavolom. Ovo je praznik ljubavi i nade u bolje međuljudske odnose.

Poslije svoga Vaskrsenja, Gospod Hristos je uplašene učenike (Apostole) pozdravio riječima: 'Mir vam'. Isto tako, u teškim situacijama, kada se susrećemo sa mnogim, tamom obavijenim bezizlazima i osjećamo nemoćnim pred nemilosrdnim moćnicima, Vaskrsli Gospod nam dolazi, okrjepljuje nas da u Njega vjerujemo i bez straha Njemu prilazimo, jer je svjetlost, pobjeda i pravda potlačenih i uniženih.

Mir koji je Hristos darovao svojim učenicima, a preko njih i cijelom svijetu, podario je svojim životom, svojim ranama, svojom krsnom smrću i svijetlim vaskrsenjem, pa On ostaje simbol, sažetak, mistični korijen mira, koji je donio u život čovječanstva.

'Mir vam', ponovio je Hristos svojim učenicima. 'Kao što Otac posla mene i ja ću poslati vas' (Jn. 20,21). Vaskrsli Hristos ih šalje da nastave djelo spasenja i mira koje je On započeo i ispunio. Mi, Njegovi učenici, imamo zadatak da slavimo taj saborni mir – mir od Boga sa nama, sa cjelokupnom tvorevinom.

'Apostoli, bićete nastavljači moje misije u svijetu, ne silom državničkom ili vojničkom, ne političkom ili ekonomskom vlašću, nego silom nebeske ljubavi, trezvenog smirenoumlja, suzdržljivosti i herojske samožrtve', kao da danas odzvanjaju riječi Hristovog blagoslova.

Izvor ove sile je u sljedećem: 'I ovo rekavši, dunu i reče im: Primite Duh Sveti!' Kao da im je rekao: 'Vi ćete biti blagovjesnici i činioci mira, neprestanim dejstvom Duha Svetog u vama.' Duh Sveti, svojim nepoznatim i nama nepojmljivim dejstvima, osposobljava ljude svih dužina i širina vaseljene i istorije da budu ljudi mira i da otvaraju puteve kada je sve oko njih zatvoreno.

U svjetlosti Vaskrsenja, poželimo jedni drugima vaskršnji mir. Neka je od nas daleko bilo kakav strah i stradanje uma i srca našeg: vaskršnji mir neka vlada u dušama našim i svih naroda hrišćanskih.

Pozdravljamo vas, vjernike Crkve Hristove, ali i sve ljude, drevnim pozdravom mira i dobre volje: HRISTOS VASKRSE I ZAISTA VASKRSE!", saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: