Mitropolija dabrobosanska
0

Vaskršnja čestitka mitropolita Nikolaja

FENA
mitropolit dabrobosanski Nikolaj
mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj uputio je čestitku sveštenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima u Mitropoliji dabrobosanskoj povodom najvećega pravoslavnog praznika Vaskrsa.

Čestitku mitropolita Nikolaj prenosimo u cijelosti:

"Draga braćo i sestre, Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. To je praznik pobjede nad grijehom, smrću i đavolom. Ovo je praznik ljubavi i nade u bolje međuljudske odnose.

Poslije svoga Vaskrsenja, Gospod Hristos je uplašene učenike (Apostole) pozdravio riječima: 'Mir vam'. Isto tako, u teškim situacijama, kada se susrećemo sa mnogim, tamom obavijenim bezizlazima i osjećamo nemoćnim pred nemilosrdnim moćnicima, Vaskrsli Gospod nam dolazi, okrjepljuje nas da u Njega vjerujemo i bez straha Njemu prilazimo, jer je svjetlost, pobjeda i pravda potlačenih i uniženih.

Mir koji je Hristos darovao svojim učenicima, a preko njih i cijelom svijetu, podario je svojim životom, svojim ranama, svojom krsnom smrću i svijetlim vaskrsenjem, pa On ostaje simbol, sažetak, mistični korijen mira, koji je donio u život čovječanstva.

'Mir vam', ponovio je Hristos svojim učenicima. 'Kao što Otac posla mene i ja ću poslati vas' (Jn. 20,21). Vaskrsli Hristos ih šalje da nastave djelo spasenja i mira koje je On započeo i ispunio. Mi, Njegovi učenici, imamo zadatak da slavimo taj saborni mir – mir od Boga sa nama, sa cjelokupnom tvorevinom.

'Apostoli, bićete nastavljači moje misije u svijetu, ne silom državničkom ili vojničkom, ne političkom ili ekonomskom vlašću, nego silom nebeske ljubavi, trezvenog smirenoumlja, suzdržljivosti i herojske samožrtve', kao da danas odzvanjaju riječi Hristovog blagoslova.

Izvor ove sile je u sljedećem: 'I ovo rekavši, dunu i reče im: Primite Duh Sveti!' Kao da im je rekao: 'Vi ćete biti blagovjesnici i činioci mira, neprestanim dejstvom Duha Svetog u vama.' Duh Sveti, svojim nepoznatim i nama nepojmljivim dejstvima, osposobljava ljude svih dužina i širina vaseljene i istorije da budu ljudi mira i da otvaraju puteve kada je sve oko njih zatvoreno.

U svjetlosti Vaskrsenja, poželimo jedni drugima vaskršnji mir. Neka je od nas daleko bilo kakav strah i stradanje uma i srca našeg: vaskršnji mir neka vlada u dušama našim i svih naroda hrišćanskih.

Pozdravljamo vas, vjernike Crkve Hristove, ali i sve ljude, drevnim pozdravom mira i dobre volje: HRISTOS VASKRSE I ZAISTA VASKRSE!", saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.