BiH
0

Vaskrsna čestitka mitropolita Nikolaja

FENA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj uputio je, u svoje i ime sveštenstva, monaštva, profesora, studenata i učenika teoloških škola, svim pravoslavcima u Mitropoliji dabrobosanskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu čestitku u povodu najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika - Vaskrsenja Hristova.

"Draga braćo i sestre, draga djeco duhovna u Mitropoliji dabrobosanskoj, Gospod Hristos svojim vaskrsenjem osigurao nam je dvojno vaskrsenje: vaskrsenje duše i vaskrsenje našeg tijela. Vaskrsenje duše iz grijeha, jer je grijeh smrt duše, grob duše, i vaskrsenje tijela iz truljenja, koje je kroz grijeh ovladalo ljudskom prirodom. Mržnja bilo prema kome je smrt duše. Pakost, gnjev, pohota, ljenost, mrzovolja, ogovaranje, kleveta, otimanje tuđeg, tiranija, genocid, krađa, nepoštovanje starijeg, ubistvo sebe i drugog, nevaspitanje djece, lažno svjedočenje protiv drugog, preljuba, silovanje, gordost, srebroljublje, razvrat svake vrste, zavist, neumjerenost u jelu i piću, lakomost, pijanstvo, očajanje u ljenosti, nerad i nemarnost prema svome vječnom spasenju - svi pobrojani i mnogi drugi grijesi smrt su duše, grob su tijela. Kroz sve naše nepokajane grijehove i strasti truli duša naša, truli savjest naša, truli um naš. Hristos Vaskrse, da bismo i mi vaskrsli blagodaću Njegovom, iz svih smrti naših. Veli Sveti Apostol Pavle: "Ustani ti koji spavaš" (Ef 5,14). Dakle, vaskrsenje naše duše zavisi od našeg ličnog napora, od naše vjere i revnosti, a pogotovo zavisi od pokajanja. „Ustani i vaskrsni iz mrtvih" znači: razbudi sebe vjerom u vaskrsenje, razbudi sebe molitvom, postom, svetim pričešćem i drugim hrišćanskim vrlinama i "obasjaće te Gospod Hristos". Tada ćemo reći jevanđelsku istinu: "Staro prođe, gle, sve novo postade" (II Kor 5,17).

Vaskrsli Gospod Hristos stalno djela u nama, u srcima našim, u Crkvi svojoj, u ljudskoj zajednici, u raju, čak i u dubinama pakla, u podrumima hladnih srca, i zagušljivim savjestima, u nepromišljenim ljudskim umovima, ne bi li koga spasao. Tako Vaskrsli Gospod djela? Da upitamo i odgovorimo: kako nestvorena energija Božija dolazi do nas? Dolazi otkrivenjem Boga koji se nastanjuje među nama, zatim djela među nama i u nama; strada od nas, svojih stvorenja; prebiva tijelom u grobu, a dušom u paklu; svojim Vaskrsenjem iz mrtvih On nas čini pobjediocima grijeha, smrti i đavola. Tako ga mi ljudi proslavljamo i pozdravljamo se: Hristos vaskrse i zaista vaskrse!

Pridružujući se svima vama, draga braćo i sestre, u ovom velikom slavlju, ovog praznika nad praznicima u našem pravoslavnom svijetu, želimo da vam, uime našeg sveštenstva, monaštva, profesora, studenata i učenika naših teoloških škola, kao i u naše skromno ime, srdačno čestitamo ovaj veliki pravoslavni hrišćanski praznik, drevnim pozdravom istine, naše vjere, nade i ljubavi: Hristos vaskrse! Zaista vaskrse!" stoji u čestitki.