BiH
0

Vasić: SNSD "nema jezik" za razgovore sa Silajdžićem

FENA
Foto: Haris Silajdžić
Foto: Haris Silajdžić
Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić izjavio je da ta stranka ne prihvata da se ni na koji način izjednačavaju lider te stranke Milorad Dodik i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, koga je optužio da "u svojoj glavi još vodi rat".

Vasić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci oštro kritikovao Silajdžićeve istupe, ističući da SNSD "nema jezik s kojim bi komunicirao s ratnim liderima poput Harisa Silajdžića".

Vasić je kao antidejtonski ocijenio nedavni Silajdžićev istup kada je "zaprijetio ratom rekavši da će mir i stabilnost u BiH biti trajno narušeni ukoliko rezultati genocida budu i dalje prisutni, a to je RS", kao i "njegov i poziv hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića UN-u da sruše ustavni poredak u BiH".

"Silajdžiću treba odrediti kućni pritvor u Predsjedništvu BiH, jer će tu šteta biti najmanja", naveo je, između ostalog, Vasić.

Kao neprihvatljiva nastojanja, on je označio, neke najave da se zbog neprovođenja reformi smjenjuju izabrani funkcioneri.

"To je ničim utemeljena primjena sile od međunarodne zajednice, jer reforme nisu nikakav uvjet Daytonskog sporazuma, nego su najčešće njegovo rušenje, pošto se refoma policije svodi na ukidanje RS-a", tvrdi član Glavnog i Izvršnog odbora SNSD-a.

Prema njegovim riječima, ne mogu se neprestano izjednačavati inicijative za izdvajanje Srebrenice iz RS-a i referendum o izdvajanju RS-a iz BiH, jer "o referendumu niko nije govorio i to je podvala, dok je o izdvajanju Srebrenice već poduzeto mnogo antidejtonskih koraka, pa ipak međunarodna zajednica nikoga ne kažnjava".