BiH
0

Vasić optužuje McElhaneya da se miješa u izbor direktora SIPA-e

FENA
Savez nezavisnih socijaldemokrata nezadovoljan je načinom na koji se vrši izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), kao i još nekih zajedničkih institucija, te najavljuje da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da onemogući izbore koji "stvaraju dalju nacionalnu neravnopravnost u BiH".

Govoreći o ovom pitanju, član Glavnog odbora SNSD-a Rajko Vasić prozvao je na današnjoj pres-konferenciji u Banjoj Luci i odlazaćeg američkog ambasadora u BiH Douglasa McElhaneya da je pokušao da utiče na izbor direktora SIPA-e.

Vasić tvrdi da posjeduje informacije da je Mcelhaney uputio pismo takve namjere ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću, u kojem je, kako navodi, istaknuo da je nezadovoljan načinom na koji je eliminirano pet kandidata za direktora SIPA-e, a ostala su samo dva.

SNSD-e cijeni, tvrdi Vasić, pomoć SAD-a u pomoći BiH, ali smatra da je nedopustivo mješanje američkog ambasadora u izbor direktora tako značajnih funkcija.

Vasić je potvrdio i da je RS zainteresirana za izbor direkora SIPA-e, jer je „u toj instituciji kadrovski mozaik potpuno nepovoljan po RS“.