Vašar u Puračiću od 1825. godine

S
Sarajevo-x.com
15.10.2008. u 08:00
0
0
Vašar u Puračiću od 1825. godine
0
Puračić je čaršija koja se u pisanim dokumentima pominje još 1249. godine. Bio je na "carskom putu" Tuzla-Visoko-Carigrad, pa se razvio u trgovinsko zanatsko središte. Dolaskom Austro-Ugarske intezivnije se razvija ovaj kraj, pa i Puračić.


Iz tih davnih vremena ostala su dva običaja po kojima je Puračić i danas prepoznatljiv. Naime 1824. godine, kažu sredinom oktobra, četvrtak je bio, prvi put je održana pijaca. Otvorio ju je Husein kapetan Gradaščević. Od tada je četvrtkom u Puračiću pazarni dan, a specifičnost ove pijace je što ima i dio za prodaju stoke.
Godinu kasnije, u znak obilježavanja godišnjice pijace, održao se prvi vašar. Kako je tada bilo i danas je ostalo da su vašarski dani 12., 13. i 14. oktobar. Tradicija je bila samo prekinuta tokom posljednjeg rata ‘92-’95. godine.

Svake godine tokom trajanja vašara kroz Puračku čaršiju prodefiluje stotine hiljada ljudi. Manifestacija je to koja se posjećuje redovno iz godine u godinu.

I ove godine, uobičajena ponuda na vašaru. Dok su se nekada na tezgama nudili svila i kadifa, danas je to standardni izbor kao i na pijaci samo što je ponuda mnogo veća. Nema vašara bez bijele i tahan halve, orašnica, šećerne vate i drugih slastica. Poseban šmek vašaru u Puračiću daje miris jagnjećeg pečenja. Ali bruceloza učini svoje, pa se na vašaru može vidjeti mnogo više ćevapa i pečenih pilića, a tek poneki ražanj mami uzdahe za nekim prošlim vremenima kada je sa svih strana dimilo i mirisalo na jagnjetinu.Prošla su vremena i kada su se ispod vašarskih šatri bogatstva trošila. Naravno i danas ima lola i bekrija, samo je opet više onih koji ispred šatri posmatraju i slušaju svoje omiljene izvornjake.

Neizostavan dio vašara je i prostor gdje je smješten zabavni park sa ringišpilima, autodromima, balerinom, ludom daskom i drugim zanimacijama.

U svom vašarskom šarenilu primjetni su i brojni prosjaci koji sa svih strana pružaju ruku i traže svoju nafaku. Pa i ova djevojčica s tom namjerom ostavljena je sama na trotoaru. Još nevješta, ne dosađuje i ne traži, već samo razgleda prolaznike, pa opet neko joj, pogledavši je onako tužnu i samu, pruži pola marke, marku.Na kraju kada se sve ovo završi, u srijedu ujutro, komunalci će imati pune ruke posla, jer čaršija mora da se očisti kako bi opet u četvrtak bila pijaca, kao i daleke 1824. godine.

(Objavljeno ljubaznošću kolega sa RTV Lukavac)


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: