Unutrašnji problemi
23

Varnice u stranci: Šta se krije iza sukoba Čovića i mostarskog HDZ-a

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Odnos značajnog broja uglednih članova najveće hrvatske stranke u Mostaru i njenog predsjednika nije najbolji. Dokaz tome je izbor predsjednika gradske i kantonalne organizacije, ali i nekonstitiuisanje kantonalne organizacije HDZ-a BiH.

Prvo je 19. jula za predsjednika mostarske organizacije HDZ-a BiH izabran Slaven Zeljko, relativno mladi kadar kojeg pamtimo kao predsjednika Mladeži HDZ-a, ali i savjetnika Lidije Bradare. Ipak, primjetna je činjenica da Zeljko nije iz Mostara, nego iz Širokog Brijega, što je ovdašnje članstvo, ali i javnost percipirala kao jasnu poruku.

Stranke kod nas imaju "D" u nazivu, ali u onim najvećim, posebno posljednjih godina, zna se ko donosi ključne, kadrovske odluke.

Nekoliko dana poslije gradske organizacije izabrano je i rukovodstvo kantonalne. Predsjednik je postao stolački načelnik Stjepan Bošković i priče o sukobu Dragana Čovića i mostarskog HDZ-a dobile su novi vjetar u leđa.

"Nikad se nije desilo da predsjednik gradske i kantonalne organizacije nisu iz Mostara, posebno danas kad je nacionalno pitanje još otvoreno, kad se očekuju mostarski lokalni izbori, a broj Hrvata u Mostaru je zbog odlaska vjerovatno manji od onog Bošnjaka", prokomentarisao nam je jedan ugledni član mostarske organizacije.

Oba ranija predsjednika, kako gradske tako i kantonalne organizacije, bila su iz Mostara. Spekuliralo se šta je Čović zamjerio Damiru Džebi, a poznato je kako odnosi s mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, ranijim predsjednikom kantonalne organizacije, odavno nisu idlični.

Posebno se pamti Čovićava kritika stanja u Mostaru izrečena na završnom predizbornom skupu HDZ-a u Mostaru, a adresirana Ljubi Bešliću.

Kriza u odnosu predsjednika i njegove baze, jer ne treba zaboraviti da je i sam Dragan Čović iz Mostara, nastavila se u periodu poslije izbora Boškovića i nemogućnosti da novi kantonalni lider iz Stoca uspostavi svoj odbor. Nedolaskom na konstituirajuću sjednicu nezadovoljni članovi iz Mostara miniraju njeno održavanje, jer bez njih nema kvoruma.

Zbog nekonstituisanja kantonalne organizacije HDZ-a pati uspostava vlasti u HNK, ali i niz drugih procesa koji su ovim uslovljeni.