Politički forum
84

Varhelyi zadovoljan novom vlasti: Spremni raditi na svim pitanjima i problemima

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon završetka Političkog foruma na visokom nivou u Sarajevu kojim je dopredsjedavao komesar za susjedstvo i proširenje EU Oliver Varhelyi ukazano je na važnost jednog ovakvog događaja za BiH.

Varhelyi se obratio medijima i rekao kako jedan ovakav forum može ubrzati dinamiku BiH na Evropskom putu.

"Sam kandidatski status BiH bio je okidač za sve što radimo u narednom periodu", rekao je Varhelyi.

Dodao je da sam kandidatski status predstavlja izraz nadanja od strane EU i da pokazuje da BiH zaslužuje da ove zajednice.

"Svjedočite angažmanu koji je snažan i koji će dovesti do konkretnih rezultata. Ono što sam vidio i čuo danas dokaz je rada ovog saziva vlasti na svim nivoima. Na nivou BiH je nezapamćeno brzo formirana vlast u rekordnom roku, usvojen je budžet, uspostavljena vlast u FBiH. Kandidatski status je bio ključni faktor u ovim dešavanjima i nadam se da će ovo biti dodatni motiv da se 14 ključnih prioriteta ispuni za ulazak u članstvo u EU", rekao je Varhelyi.

Dodao je da vlada već donosi potrebne rezultate i da rade sa svima koji imaju odgovornost i nadležnost, što je odraz današnjeg Političkog foruma.

“Danas smo razmatrali aktivnosti koje stoje pred novim vlastima i koji su jasni pokazatelji u radu i imali smo priliku da čujemo jasnu spremnost da se radi na svim dugogodišnjim pitanjima i problemima. Još jedna potvrda toga je prošlosedmična sjednica Vijeća ministara na kojoj su riješna pitanja koja su bila u zastoju", rekao je.

Spomenuo je da su predsjedavajuću Krišto brzo dobili i da je on predstavila jedan inkluzivni plan.

"Ohrabren sam opredjeljenjem koje je iskazano da bude zemlja saveznik. U doba agresije Rusije protiv Ukrajine, trebaju nam saveznici", zaključio je Varhelyi.

Na pitanje novinara kako EU gleda na današnju najvu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će posjetiti Rusiju i susresti se s predsjednikom Vladimirom Putinom jasno je poručio da saveznici EU ne odlaze u Rusiju.

“Što se tiče posjete Rusiji, naši saveznici ne idu u Rusiju. Naša podrška je tu i zato sam ovdje. Trebaju nam konkretni rezultati”, rekao je zaključio je Varhelyi.