Najavljeni novi projekti
33

Varhelyi se sastao sa Cikotićem i najavio nastavak podrške BiH u rješavanju iregularnih migracija

S. Š.
Oliver Varhelyi i Selmo Cikotić (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić sastao se danas sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem sa kojim je razgovarao o saradnji i nastavku podrške Evropske unije Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama.

Komesar Varhelyi je prisustvovao i ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnost Bosne i Hercegovine i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o intenziviranju dobrovoljnog i nedobrovoljnog povratka, uz finansijsku podršku Evropske komisije u vrijednosti od pola miliona eura.

Tokom ceremonije potpisivanja, Varhelyi je istakao opredijeljenost EU da podrži BiH u rješavanju porasta iregularnih migracijskih tokova u regiji Zapadnog Balkana.

"Sa sve većim pritiskom ilegalnih migracija na Zapadnom Balkanu, Evropska unija udvostručuje svoje napore na političkom i operativnom nivou da zaustavi ilegalne migracije kroz suzbijanje krijumčarenja, borbu protiv mreža organizovanog kriminala i jačanje zaštite granica. Cilj je da bez odlaganja vratimo one koji nemaju pravo ostanka, jer naša vrata nisu otvorena za ilegalne ulaske", kazao je Varhelyi i dodao:

Oliver Varhelyi, Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Foto: D. S./Klix.ba)
Oliver Varhelyi, Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Foto: D. S./Klix.ba)

"Osim toga, EU osigurava novi paket za zaštitu granica, kao kritičnu oblast sa povećanim angažmanom, u vrijednosti od 40 miliona eura za Zapadni Balkan. Iz ovog paketa se za BiH u 2022. godini osigurava 6,4 miliona eura podrške. Kroz ovaj novi projekat, EU osigurava opremu za zaštitu i nadzor granica, poput dronova, termovizijskih kamera, sistema video nadzora, vozila za nadzor i komunikacijskih mreža. Također, EU će podržati obuku službenika Granične policije i angažman dodatnih policijskih službenika, uključujući i duž granica", poručio je danas Varhelyi.

Nadalje, najavljeno je kako EU pokreće novi regionalni projekat borbe protiv krijumčarenja vrijedan 30 miliona eura sa partnerima širom Zapadnog Balkana, državama članicama EU-a i agencijama. Bosna i Hercegovina će i u ovom projektu igrati ključnu ulogu.

Varhelyi je istakao da cijeni posvećenost, vodstvo i angažman ministra Cikotića i njegovog tima. Dodao je da je uloga Ministarstva sigurnosti važna i neophodna u nastavku djelovanja i držanja situacije pod kontrolom te ida će EU nastaviti da ispunjava svoj dio politički i finansijski.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je istakao da je Evropska unija, od otvaranja migrantske rute preko teritorije naše zemlje, bila ključni partner i pružila najveću finansijsku podršku institucijama BiH u upravljanju migracijama.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH (Foto: D. S./Klix.ba)

"Institucije BiH su s druge druge strane, unaprijeđenjem procesa upravljanja migracija dale doprinos suzbijanju ilegalnih migracija i povećanju sigurnosti u cijeloj Evropi. Ministarstvo sigurnosti BiH zajedno sa partnerima, posvećeno je jačanju kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima, kako bi mogli adekvatno boriti protiv nezakonitih migracija, a posebno zaštite i kontrole granica BiH te povratka ilegalnih migranata u zemlje porijekla. Uz sve druge mjere koje se poduzimaju na lokalnom i regionalnom nivou, nadamo se da će to zadržati trenutnu povoljnu migrantsku situaciju u BiH", naglasio je Cikotić.

Nakon odvojenog razgovora ministra Cikotića i komesara Varhelyija, u nastavku sastanka prisustvovali su i direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.