Čekajući novi izvještaj
60

Varhelyi i Schmidt o putu BiH ka članstvu u EU: Radujemo se martu 2024.

S. Š.
Schmidt i Varhelyi (Foto: X.com)
Schmidt i Varhelyi (Foto: X.com)
Komesar za evropsko proširenje Oliver Varhelyi i visoki predstavnik u Bosni i Hercegoviin Christian Schmidt razgovarali su danas o izvještaju Evropske unije koji podrazumijeva plan proširenja bloka na Zapadni Balkan.

Naime, Schmidt i Varhelyi razgovarali su, osim izvještaja EU o tome koliko su zemlje Zapadnog Balkana - uključujući i BiH - učinile po pitanju ispunjavanja kriterija za prijem u EU, o još nekim pitanjima.

Tema razgovora bio je također i izvještaj koji će tek biti predstavljen u martu naredne godine, a koji govori o pozitivnim koracima koje je BiH učinila po pitanju članstva u EU.

"Radujemo se što ćemo u martu 2024. godine izvijestiti Vijeće o pozitivnim porukama o traženim reformama. Vrata za početak pristupnih pregovora su otvorena", napisao je komesar Varhelyi na svom zvaničnom nalogu na mreži X.

Inače i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sinoć je boravio u Briselu gdje je prisustvovao sastancima ministara EU i Zapadnog Balkana na kojem je također bilo riječi o proširenju bloka na Zapadni Balkan. Konaković je tako sinoć poručio da postoji velika podrška za proširenjem EU na Zapadni Balkan te da to treba iskoristiti.