BiH
0

Varga: Još ima prostora da BiH parafira sporazum s EU

FENA
Ambasador Mađarske u BiH Imre Varga uvjeren je da ima još prostora da BiH do kraja godine dođe do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, naglasivši da će Vlada njegove zemlje i dalje pomagati BiH u njenim naporima prema evroatlantskoj integraciji.

Uvjeren je da ima još prostora i vremena da se dođe do željenog konsenzusa vezano za tumačenje posljednjih odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčak i da bi se BiH nakon toga mogla posvetiti evropskom putu.

"Ukoliko se Evropa pozitivno izrazi o Mostarskoj deklaraciji, do kraja godine bi pored Crne Gore i Srbije i BiH imala parafiran sporazum, čime bi se zaokružle sve zapadnoevropske zemlje", kazao je mađarski ambasador nakon sastanka s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Današnje parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridružvanju Srbije s EU, ambasador Varga je ocijenio kao dobar znak Brisela prema Balkanu, ističući da je Mađarskoj kao njenom susjedu i partneru ovaj pozitivan korak Srbije veoma važan.

Predsjednik entitetskog parlamenta je ambasadora Vargu informirao o stavovima iz RS-a o najnovijoj krizi i problemima vezanim za posljednje odluke visokog predstavnika, naglasivši da je zajednička želja da se ta kriza riješi pravnom komunikacijom stručnjaka Vlade RS-a i OHR-a i da bi se BiH počela baviti drugim temama.

Radojičić je dodao i da datum nastavka pete posebne sjednice Skupštine RS-a zavisi upravo od dogovora pravnih stručnjaka.