BiH
0

Vareš položio ispit odgovornosti prema životnoj sredini

Klix.ba
Grupa entuzijasta iz Vareša, želeći da učine nešto dobro za svoju okolinu, priključila se planetarnoj akciji "Let's Do It World" i osnovala tim "Let's Do it Vareš".

Devetog septembra planirala je akcija "Let’s Do It Bosnia", koja će trajati svega nekoliko sati, a u njoj će učestvovati više od 100.000 volontera koji će uklanjati divlje deponije, čistiti ulice, naselja i parkove u svojim gradovima.

Tim "Let's Do It Vareš" od osnivanja u maju 2012. godine radi na lokalnoj promociji, registrovanju volontera i lociranju deponija. Uspostavljena je saradnja sa načelnikom općine, zamjenikom načelnika, komunalnim inspektorom, direktorom Doma zdravlja, direktoricom vrtića, lokalnim radijom i listom Bobovac. Potom su vrijedni aktivisti tima napravili svoje prve, ali velike korake u čišćenju ilegalnih deponija na području općine Vareš.

U julu su realizovali prvu pilot akciju na selu Javornik i drugu pilot akcija na selu Stupni Do. Podršku pri realizaciji su im pružili članovi ekipe "Let's Do It Bosnia" iz Sarajeva i biciklisti maratona "Stazama bosanskih kraljeva".

U ove dvije akcije očišćene su četiri ilegalne deponije, sa kojih je uklonjeno oko devet tona smeća. Podršku u čišćenju pružilo im je i Javno komunalno preduzeće Vareš, a novčanu podršku pružili su građani Vareša i Varešani koji su trenutno naseljeni u inostranstvu, načelnik Općine Vareš, te Fondacija za obnovu i razvoj regije Vareš.

Treća pilot akcija je planirana za 12. august 2012. na selu Pogar, pa je ovo i poziv zaineteresovanima da se pridruže. Okupljanje volontera je planirano u 7:30 sati ispred zgrade Općine Vareš.

Uplate novčanih sredstava za podršku ove akcije na području općine Vareš možete izvršiti na sljedeći način: Za javna i privatna preduzeća

Primalac: Fondacija za razvoj i obnovu regije Vareš, sa naznakom "uplata za akciju Let's Do It Vareš" broj računa: 154-160-20036145-76 Za uplate iz inostranstva Primalac: Fondacija za razvoj i obnovu regije Vareš Bank's name: INTESA SANPAOLO BANKA BIH, ul. Kulina Bana 9a, 71000 Sarajevo SWIFT CODE: UPBKBA22 IBAN: BA 39 1541602003614576 Account No. 1541602003614576

Svaka donacija i svaki utrošak sredstava bit će javno objavljeni, saopćili su iz tima "Let's Do It Vareš".