U Bosni i Hercegovini
0

Vanredno stanje ako ne bude gasa do 12. januara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukoliko se problem dotoka prirodnog gasa ne riješi do ponedjeljka, nadležne vlasti u BiH proglasit će vanredno stanje, saopćeno je danas nakon sastanka u Predsjedništvu BiH posvećenog razmatranju situacije nastale nestankom gasa.

Sastanak su održali članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić sa ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem, ministrom energetike i rudarstva FBiH Vahidom Hećom, mandatarom za premijera Kantona Sarajevo Besimom Mehmedićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem, te direktorima BH Gasa Almirom Bećarevićem i Elektoprivrede BiH Amirom Jerlagićerm.

Sudonici sastanka su pojasnili da dosada poduzete interventne mjere mogu trajati do ponedjeljka, te da će biti razmotrena odluka o proglašenju vanrednog stanja ako se dotad ne riješi situacija sa dotokom gasa.

Vanredno stanje će se odnositi na regione koji su energetskim ovisni o snabdijevanju gasom, a to su Kanton Sarajevo, Istočno Sarajevo, Zenica, Visoko i Zvornik.

-Već ulazimo u period kada moramo za takve prilike vršiti i pravno angažiranje javnih sredstava i budžeta javnih preduzeća, rekao je federalni premijer Nedžad Branković, dodajući kako vlasti moraju biti pripremljene za sve moguće scenarije.

On je najavio kako će danas u 16 sati biti održan sastanak na operativnom nivou instituacija FBiH i dva kantona kako bi se dogovorilo produženje sadašnjih interventnih mjera.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić ustvrdio je kako su sve institucije od države, preko entiteta, do kantona aktivno uključene u ovaj problem. Tako MVPBiH prati aktivno preko diplomatsko-konzularne mreže razgovore koji se vode u Briselu u vezi sa rješavanjem ovog problema.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je potvrdio kako MVPBiH trenutno nema informacija o pozitivnom ishodu ovih razgovora, ali će pomno pratiti cijelu situaciju i izvještavati o tome državne organe i javnost.

Nakon sastanka je rečeno da toplane u Kantonu Sarajevu imaju za 30 dana dovoljno mazuta i nafte, a da će tamo gdje nema alternative za građane biti osigurano što više grijnih tijela, te pomoć u čvrstom gorivu.

Mandatar za premijera Kantona Sarajevo Besim Mehmedić potvrdio je da će štabovi Civilne zaštite u saradnji s mjesnim zajednicama na području KS sačiniti i dostaviti spiskove domaćinstava koji imaju potrebu za snabdijevanjem čvrstim gorivom.

Također, nakon sastanka je rečeno da u rafineriji u Bosanskom Brodu ima dovoljno količina mazuta, ukoliko se bude ukazala potreba za dodatnim količinama.

Iz Elektroprivrede navode kako je došlo do povećanja potrošnje električne energije za 33 posto, ali da se ne očekuju veći problemi u distribuciji električne energije. Direktor EP BiH kaže da je ovo jedan test, na koji je ovo preduzeće dosad dobro odgovorilo.

Iako stižu nepovoljne informacije o ishodu razgovora gasnih kompanija Rusije i Ukrajine, sudionici su ipak izrazili očekivanje da će problem uskoro biti riješen.

Bosna i Hercegovina je jedna od 15 zemalja kojoj je prekinut dotok ruskog gasa, ali je pored Srbije jedina zemlja koja nema svoje rezerve ovog energenta. Stoga su sudionici sastanka kazali da je ova situacija otvorila pitanje alternativnih izvora snabdijevanja BiH gasom, ali i izgradnje skladišta.

Na tome nadležne institucije vlasti, kako je rečeno, moraju intenzivirati aktivnosti u narednom periodu, a član Predsjedništva Silajdžić je ponovio da je jedna od opcija za koju on smatra da treba biti razmotrena ulazak u projekt sa Kazahstanom, koji je bogat ovim energentom.

Sastanku nije prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović koji nije u Sarajevu, ali je njega na sastanku predstavljao šef kabineta.