Riješen slučaj
135

Vanredno obraćanje Vlade KS: Stezali smo obruč, nije bilo šanse da se izvuče

D. Be.
Nakon što je konačno lociran i u razmjeni vatre likvidiran višestruki ubica Edin Gačić u mjestu Košćan na području Hadžića sazvana je vanredna konferencija za medije u Vladi Kantona Sarajevo na kojoj su prisustvovali premijer Edin Forto, ministar policije KS Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović.

Premijer Forto je kazao da je blizu 1.200 policajaca pod koordinacijom FUP-a, MUP-a KS i Tužilaštva KS radilo na pronalasku ubice. On se zahvalio svim policajcima iz drugih kantona koji su pružili podršku.

"Svi smo bili zajedno s jednim ciljem. Vlada je bila u stalnom zasjedanju s ciljem da osiguramo sigurnost građana. Zahvaljujem se svim policajcima koji su učestvovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekat ćemo policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj", kazao je Forto.

Edin Gačić više nije prijetnja

Ministar MUP-a KS Admir Katica je kazao da Edin Gačić više nije sigurnosna prijetnja.

"Želim se sjetiti porodice preminulog Sultanića u Konjicu i našeg policajca. Hvala svima koji su davali informacije. Vlada je danonoćno zasjedala, hvala svima koji su imali povjerenja i dali nam podršku hrabrim policijskim službenicima cijele BiH. Želim se zahvaliti FUP-u, OSA-e i SIPA-e koji su život i sigurnost građana činili normalnim", kazao je Katica.

Ubijen serijski ubica Edin Gačić!

U akciji hvatanja Edina Gačića ranjen policajac

Sindikat policije MUP-a KS: Građani imaju razloga vjerovati u našu policiju

Klix.ba u mjestu Košćan gdje je likvidiran Gačić: Policija blokirala kompletno područje

On je istakao da je ovo bila najmasnovnija potraga u BiH.

"Urodila je plodom jer smo svi zaboravili na naše nadležnosti, predali se srcem i dušom u ovo. I presretan sam da smo završili."

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Komesar Halilović je kazao da je nakon tragičnog događaja istragu vodilo Kantonalno tužilaštvo, a postupajuća agencija je bila MUP KS.

"Mi smo podnijeli izvještaj 10. februara protiv osobe koja je izvršila ubistvo i na osnovu dokaza koje smo pronašli i uporedili, imali smo sa spekta policijskog rada rasvjetljeno krivično djelo. Zajedno smo formirali štab i uključili više agencija u potragu za osobom za koje je postojalo dovoljno dokaza za navedena dva ubistva. Bilo je mnogo informacija o kretanju osobe, ali moram reći da je sinoć informacija OSA-e koja je podijeljena s rukovodiocima policijskih agencija rezultirala sačinjavanjem plana", rekao je Halilović.

Akcija je krenula jutros

On je istakao da se jutros krenulo se u realizaciju na čelu s pripadnicima FUP-a, specijalnom jedinicom i MUP-a KS.

"Krenulo se u pregled i pretres na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su došli do traga koji je na kraju doveo do izvršioca ubistava. Nije se htio predati na pozive policajaca i došlo je do upotrebe vatrenog oruđja pripadnika policije čime je ubijen. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP-a KS i on je van životne opasnosti. U toku je uviđaj", izjavio je Halilović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Naveo je da su od početka bili zatrpani mnogobrojnim informacijama, ali da su sinoć imali informaciju OSA-e koja je upućivala na to gdje se ubica nalazi.

"Pripremili smo zatvoreni plan da ne bi došlo do curenja informacije. Jutros je obznanjena informacija. Stezali smo obruč, priključili su se pripadnici MUP-a SBK. Osigurali smo čitav prostor tako da nije bilo mogućnosti da se izvuče iz situacije", kazao je Mevludin Halilović.