Sarajevo
0

Vanredni sabor HSS-NHI

FENA
Na vanrednom Saboru Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI), danas u Sarajevu, izaslanici će usvajati stranačke dokumente i političku deklaraciju, te izabrati novo stranačko vodstvo za naredne četiri godine.

Glavni odbor ove stranke na sjednici krajem septembra prihvatio je Deklaraciju o ustavnom uređenju BiH i uputio je na usvajanje Saboru.

"Ključne tačke te deklaracije su konstitutivnost i ravnopravnost koja se treba ostvarivati kroz fiksne kvote konstitutivnih naroda u tijelima vlasti BiH", kazao je Feni glasnogovornik te stranke Zoran Stojanović naglašavajući da su suštinske stvari paritetna zastupljenost i načelo mandatne rotacije.

Istaknute su dvije kandidature za poziciju predsjednika/ce HSS-NHI: Ljiljana Lovrić i Zoran Budimić.

Govoreći o radu stranke u proteklom periodu Stojanović kao ključni momenat izdvojio je potpisivanje Kreševske deklaracije. U budućnosti će se također raditi na tom principu, a kod oba kandidata za predsjednika kao najvažnija stvar pored stranačkog razvoja, istaknut je daljnji rad na korijenitim promjenama Ustava i poboljšanja položaja Hrvata u BiH.