BiH
0

Vanredna sjednica Kolegija Gradskog vijeća Sarajeva

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Kolegij Gradskog vijeća Sarajeva na vanrednoj sjednici je razmatrao pogoršanu sigurnosnu situaciju u Sarajevu, zaključivši da će istrajati na mjerama prevencije i spriječavanja ovakvih i sličnih događaja, pri čemu bi trebalo izbjegavati bilo kakvo politiziranje.

Grad Sarajevo će insistirati na stvaranju pravnih mogućnosti da mu se daju nadležnosti u smislu organizacije "gradske policije" u okviru MUP-a Kantona Sarajevo, koja će se izravno brinuti o sigurnosti građana Sarajeva, saopćeno je iz Gradskog vijeća.

Također je zaključeno da će Grad Sarajevo u najvećoj mogućoj mjeri nastaviti stvarati uvjete i proširivati podršku projektima koji znače aktiviranje i animiranje mladih ljudi za sadržajno slobodno vrijeme.

Na vanrednoj sjednici Kolegija Gradskog vijeća odlučeno je da se hitno oformi stručno tijelo koji će izvršiti detekciju uzroka maloljetničkog kriminala, te napravi akcioni plan djelovanja u okviru vlastitih ovlaštenja, a iz Budžeta Grada Sarajeva osiguraju veća sredstva za konkretne i imenovane projekte proizišle iz ove detekcije. Također je zaključeno da će Grad Sarajevo u najkraćem roku izdvojiti sredstva iz Budžeta za sufinansiranje hitnog stavljanja u funkciju doma za maloljetne delikvente.

Upućena je inicijativa za izmjenu zakona, u dijelu koji se odnosi na vođenje postupka, tako da se onemogući jednostavno puštanje iz pritvora osoba osumnjičenih za najteža kriminalna djela, posebno kada su u pitanju maloljetnici, višestruki povratnici ovih kriminalnih djela.

Grad Sarajevo je dao punu podršku policiji MUP-a KS-a, te insistira na uključivanju predstavnika Grada u radna tijela i timove na svim nivoima vlasti koja se bave sagledavanjem i mjerama prevencije problema maloljetničke delikvencije.

Grad Sarajevo je još jednom izrazio suosjećanje s porodicama nastradalih građana.

Vanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva bit će održana 12. februara u 10.00 sati.