BiH
0

Vanja Gavran novi predsjednik Paneuropske unije BiH

FENA
Na Skupštini Paneuropske unije BiH danas u Sarajevu za predsjednika je izabran Vanja Gavran koji će tu funkciju obavljati naredne četiri godine.

Za potpredsjednike Unije izabrani su Hasan Muratović i Mirko Pejanović.

Izabrani su i članovi Predsjedništva i ostalih upravnih tijela.

Predsjednik Vanja Gavran u pozdravnom govoru istaknuo je šest polja na kojima se treba posebno angažirati u periodu koji slijedi.

Među prioritetima su godišnja konferencija Paneuropske unije planirana za oktobar u Sarajevu, sudjelovanje na paneuropskim skupovima drugih država kao i apliciranje za evropske projekte.

Na današnjem skupu naglašeno je da se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u izuzetno teškom razdoblju i da se na žalost u odnosu na druge države regije stavlja na začelje procesa proširenja.

"Bosna i Hercegovina danas više nego ikada treba Europu, iako joj povijesno, gospodarski i kulturno pripadamo oduvijek. Svjesni smo činjenice da EU bez BiH nikad neće biti potpuna, ali EU zasigurno neće mijenjati principe i sustav kako bi se prilagodila Bosni i Hercegovini. To moramo učiniti mi sami u BiH. Upravo tu i vidim našu šansu, da kao jedna ozbiljna organizacija budemo pokretač promjene i utječemo na pozitivne procese koji se tek trebaju dešavati u našoj zemlji", kazao je Dražen Gagulić, raniji predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine.

Paneuropska unija BiH sve svoje aktivnosti usmjerava na promociji Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama. Dio je velike obitelji paneuropskih zemalja u sklopu međunarodne Paneuropske unije koja se zalaže za što skoriji ulazak BiH u Evropsku uniju.