Nacionalni spomenik
2k

Vandalizam kakav se ne pamti: Evo šta smo jutros zatekli na Partizanskom groblju u Mostaru

S. H.
Doslovno je svih 700 spomen-ploča polomljeno (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Kada pomislite da je uništavanje nacionalnog spomenika Partizansko groblje u Mostaru prošlost i kako će se konačno zaustaviti devastacija, iznova se razočarate. To je slučaj i jutros jer su uništene skoro sve spomen-ploče.
Ekipa portala Klix.ba jutros se nalazi na Partizanskom groblju gdje smo zabilježili totalnu devastaciju ovog spomenika. Svaka spomen ploča je uništena, što se do sada, prilikom ranijih slučajeva vandalizma nikada nije dogodilo.

Svi oni koji njeguju sjećanje na ovaj spomenik s kojima smo razgovarali saglasni su da Partizansko groblje nikada nije bilo u lošijem stanju. Prizori su jezivi, a za devastaciju spomenika na ovaj način trebala je velika organizacija, fizička snaga i ekstremni vandalizam. Doslovno je svaka kamena ploča uništena.

Policija se trenutno nalazi na Partizanskom groblju te rade uviđaj, a očekuje se i dolazak kriminalističke policije te inspekcije.

Iako je 2018. godine ovaj spomenik bio osiguran videonadzorom, osvijetljen i čuvan to već skoro dvije godine nije slučaj. Partizansko groblje je redovna meta vandala i njegovo uništavanje gorivo za nacionalne netrpeljivosti.

Jedan od građana kojeg smo zatekli na mjestu događaja kaže nam da se plaši da nakon uništavanja ovog spomenika može doći i do napada na ljude. Nekome očito nije u cilju da se ovaj spomenik čuva i njeguje kultura sjećanja.