U centru Sarajeva
1.8k

Vandali preko noći uništili kišobrane postavljene kao podrška djeci sa poteškoćama

Klix.ba
Na Eiffelovom mostu u centru Sarajeva, poznatom i kao "Most različitosti", jučer su postavljeni raznobojni kišobrani u okviru proslave 7. godišnjice rada Servisnog centra "Dajte nam šansu". Ipak, instalacija do danas nije opstala.

Iz Vijeća mladih Općine Centar Sarajevo poslali su fotografije vandalizma uz poruku: "Pokidali su kišobrane, ali ne mogu srca dobrih ljudi".

"Šarenilo kišobrana iznad Željeznog (Eiffelovog) mosta na Skenderiji u Sarajevu simboliziralo je različitost, a sami kišobrani mjesto ispod kojeg se okupljaju ljudi", naveli su.

Vijeće mladih Općine Centar Sarajevo u potpunosti je finansiralo nabavku ovih kišobrana sa namjerom da se oni nakon nekoliko dana sklone sa mosta i poklone osobama koje su materijalno ili na drugi način pomogle rad Servisnog centra za osobe sa poteškoćama.

"Pored simbolike koju nose ovi kišobrani, također smo željeli ukrasiti naš grad na nekoliko dana. Mladi su uložili napor uz podršku lokalne zajednice i vijećnika Denisa Challengera, koji je i po kiši noć prije zajedno sa ostalima postavljao kišobrane, a potom i dežurao do jutra kako bi postavka dočekala svečano otvorenje. Postavku smo svečano otvorili zajedno sa štićenicima i predstavnicima udruženja 'Dajte nam šansu', kao i istaknutim ličnostima Amelom Tukom i Mimom Šahinpašićem. Nažalost, postavka kišobrana na mostu je opstala manje od 24 sata", istaknuti su ogorčeni organizatori.

Iz Vijeća mladih Općine Centar izražavaju žaljenje što građani nisu mogli uživati još nekoliko dana u postavci kišobrana, koju su uništili pojedinci bez svijesti za javno dobro.

"Na sreću pokidan je samo manji broj kišobrana, a većina je spašena. Možda su pokidani kišobrani, ali ne mogu biti pokidana srca dobrih ljudi. Mi ćemo i dalje ovakvim i sličnim projektima nastojati da projektima od interesa mladih učinimo sve da živimo bolju sadašnjost i prosperitetniju budućnost, a pozivamo sve mlade da nam se pridruže", saopćili su.