BiH
187

Vandali preko murala Hasana Kikića u Zavidovićima iscrtali svastike

Piše: E. M.
Mural Hasana Kikića u Zavidovićima (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Za sada nepoznate osobe su u noći sa srijede na četvrtak u Zavidovićima preko murala Hasana Kikića koji je ocrtan na Centru za kulturu iscrtali svastike te uništili rad Zavidovićanina Jasmina Imamovića.

Direktor Centra Sanel Jalmanović za Klix.ba je pojasnio kako je mural ocrtan u sklopu drugog dijela projekta "Želim učiti i van škole" kojeg je podržao Institut za razvoj mladih KULT, a implementirala Ambasada lokalne demokratije Zavidovići.

"Mladi iz Zavidovića su u proteklom periodu izradili mural sa likom proslavljenog bh. književnika Hasana Kikića kojeg je oslikao mladi umjetnik Jasmin Imamović. Nažalost, u noći sa srijede na četvrtak došlo do skrnavljenja i iscrtavanja znakova mržnje na naslikanom muralu našeg pjesnika i humaniste", izjavio je Jalmanović.

Dodao je kako su ovaj čin i njegova poruka u suprotnosti sa načinom života koji se njeguje na području općine Zavidovići.

"Mi kao dio ove zajednice odlučno odbacujemo ovakav vid ponašanja i urušavanja zajedničkih vrijednosti", ističe direktor.

Pripadnici Policijske stanice Zavidovići po prijavi su na terenu napravili službenu zabilješku, a u toku je rasvjetljavanje slučaja i pronalazak odgovornih za ovaj vandalski čin.