{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vandali napali Hajrija džamiju i imama u Vlasenici

F
23.5.2012. u 15:11
0
Vandali napali Hajrija džamiju i imama u Vlasenici
0
Vandali napali Hajrija džamiju i imama u Vlasenici
Hajrija džamija u Vlasenici
Na području Vlasenice je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno više napada i uznemiravanja muslimana od srpskih nacionalista, stoji u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZ-a u BiH.
Posljednji takav slučaj desio se u centru Vlasenice, gdje je oskrnavljena Hajrija džamija, pokušajem nasilnog ulaska u harem i objekt džamije, intervencijom policije spriječen je i fizički napad na glavnog imama Nurdina ef. Grahića.

Rijaset IZBiH najoštrije osuđuje napad na džamiju i imama te poziva nadležne organe da sankcioniraju odgovorne, a džematlijama u Vlasenici upućen je apel "da ostanu mirni i da ih instruirana zaplašivanja ne uzdrmaju, da izdrže orkestrirane i sve češće napade te da ustraju u povratku".

Od nadležnih policijskih institucija Rijaset IZBiH traži da uvedu cjelodnevnu policijsku zaštitu objekta Hajrija džamije u Vlasenici i pojačanu kontrolu oko ostalih vjerskih objekata na području općine Vlasenica.

"Tražimo od svih relevantnih institucija u BiH da ozbiljno shvate probleme s kojima se susreću povratnici u Vlasenici, te da osmisle posebne programe koji bi promovirali toleranciju i suživot, s ciljem da se ublaži naglašeni srpski nacionalizam u ovom gradu", stoji u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: