{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Van Ruden: Pozitivna ocjena omogućila isplatu treće tranše

S
20.5.2013. u 14:14
2
1
Van Ruden: Pozitivna ocjena omogućila isplatu treće tranše
2
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Ron van Ruden je tokom razgovora sa ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem pozitivno ocijenio napore i aktivnosti koje su preduzete u BiH tokom drugog pregleda provođenja stendbaj-aranžmana, što je omogućilo i isplatu treće traše.
Na sastanku je ocijenjeno da su institucije na nivou BiH ispunile svoj dio obaveza iz Pisma namjere, te da se u narednom periodu treba usmjeriti na aktivnosti planiranja budžeta za 2014. godinu, čemu će prethoditi usvajanje Globalnog fiskalnog okvira za period od 2014. do 2016. godina, saopćili su iz kabineta ministra finansija i trezora BiH.

Špirić je naglasio da će i prilikom kreiranja budžeta za 2014. godinu imati konzervativan pristup, što podrazumijeva dodatne uštede i otvaranje prostora za investicije.

Tokom razgovora istaknuto je da je primijećen pad neto prihoda od PDV-a, što je posljedica porasta vraćanja ovog poreza.

Špirić, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, rekao je da su već preduzete aktivnosti kako bi se prevazišao ovaj problem koji je nastao zbog dugogodišnje prakse zasnovane na primjeni određenih podzakonskih akata, što će biti promijenjeno.

Sagovornici su se složili da je i dalje neophodno raditi na reformama koje proizlaze iz Pisma namjere sa MMF-om.

U delegaciji MMF-a, koja je u posjeti BiH u okviru trećeg pregleda stendbaj-aranžmana, bili su zamjenik direktora Odjeljenja MMF-a za Evropu Asim Husein i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atojan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: