Posjetili i zanatlije
0

FOTO / Van Rompuy u pratnji Izetbegovića obišao sarajevske znamenitosti

Anadolija
(Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, u pratnji svog domaćina predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, obišao je staru jezgru Sarajeva i posjetio najvažnije kulturno-historijske znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Van Rompuy i Izetbegović, obilazak Sarajeva započeli su u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji, gdje ih je paroh sarajevski, otac Vanja Jovanović, upoznao sa historijatom ovog vjerskog objekta izgrađenog u doba Osmanlija.

Potom su posjetili jednog od najpoznatijih zanatlija na Baščašiji, kazandžiju Nasira Jabučara, kojim im je predstavio sarajevske zanate sačuvane vijekovima, a Van Rompuyu je uručio i poklon ručne izrade.

Obilazak Morića hana bio je naredna destinacija predsjednika Evropskog vijeća i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a potom su posjetili Begovu džamiju gdje je Izetbegović upoznao Van Rompuya sa ostavštinom čuvenog sarajevskog dobrotvora Gazi Husrev-bega.

Obilaskom zanatske radnje stare sarajevke porodice Kalajdžisalihović završili su posjetu Baščaršiji, a potom su se zaputili ka Staroj sinagogi gdje su upoznati sa viševijekovnom historijom Jevreja koji su u Sarajevu pronašli utočište nakon izgona iz Španije.

Tokom posjete Katedrali srca Isusova, Van Rompuya i Izetbegovića je o značaju ovog vjerskog objekta informirao direktor Anto Meštrović.

Visoki gosti su na kraju obilaska kulturno-historijskih znamenitosti Sarajeva, posjetili Memorijalnu galeriju "11/07/1995“, gdje im autor fotografija iz kolekcije "Srebrenica“ Tarik Samarah predstavio stalnu postavku koja svjedoči o genocidu u Srebrenici.